Ruth Grung (A): Vi har innsatte som er dømt for alvorlige forbrytelser og i gjernings-øyeblikket var sterkt påvirket av legale legemidler. Fra fengselslege får jeg tilbakemelding på at det gjelder spesielt Xanor og Rivotril. Det foreligger ingen statistikk, ei heller over leger som er blitt fratatt rekvireringsrett på enkeltstående legemidler.
Når vi vet at disse legemidlene kan trigge så sterk aggresjon hos personer som er disponert for det, bør ikke ministeren ta initiativ til kartlegging av omfanget og aktivt begrense forskrivningsrett?
Begrunnelse
I fengslene har vi innsatte som er dømt for alvorlige kriminalitet, uten å erindre noe fra handlingen. I følge helsepersonell i fengslene har mange av disse vært sterkt påvirket av legale legemidler som Rivotril eller Xanor i gjerningsøyeblikket. Disse legemidlene kan, for mennesker som er disponert for det, trigge ukontrollert aggresjon.
Når dette utgjør et så stort problem med så fatale konsekvenser er det underlig at man ikke har bedre statistikk over dømte som har brukt legale og illegale stoffer i gjerningsøyeblikket.
I tillegg til importrestriksjoner og andre tiltak for å motvirke illegal omsetning av legale legemidler, bør man også vurdere tiltak for å begrense tilgangen. Mange leger blir utsatt for press for å forskrive medikamenter til faglig uforsvarlig eget bruk eller til illegal omsetning. Jeg har fått innspill på at Xanor bør forbys på grunn av de uheldige bivirkningene og det finnes fullverdige erstatningspreparater, mens Rivotril bør kun forskrives av nevrospesialister i spesialisthelsetjenesten til de pasientene som har positiv helseeffekt av preparatene.
Det er heller ingen oversikt over antall leger som har fått advarsel, begrenset forskrivningsrett eller blitt fratatt rekvireringsretten på enkeltstående legemidler. Det er vanligvis høy terskel for å varsle om kollegaer og få misbrukere som varsler.
For å beskytte samfunnet mot så uheldige utslag av misbruk, burde man sett på allmennpreventive tiltak.