Audun Lysbakken (SV): Statsminister Erna Solberg og forsvarssjefen uttaler seg ulikt om Norges innflytelse på utvelgelsen av de gruppene som skal trenes i norske militære bidraget for å bekjempe ISIL i Syria.
I hvilken grad og hvordan vil Norge kunne påvirke utvelgelsesprosessen?
Begrunnelse
Statsminister Erna Solberg sa i Stortingets spørretime onsdag 4. mai at Norge skal ha en rolle i utvelgelsen av de som skal trenes av blant annet norske styrker i Syria. Solberg sier:
"Det vi gjør, er at vi går inn og deltar også i denne screening-prosessen, og vi vil se hvordan disse soldatene fungerer. Vi vil ha offiserer til stede med et rødt kort som gjør det mulig å trekke det og si at dette går ikke, for dette vil ikke være i tråd med det de personene mener som har tillit til at vi kan gjøre det oppdraget. Det vil alltid være fullmakten til de offiserene og til det støtteapparatet som er i Norge, for dem som er der."
Dette står i motsetning til det en uttalelse fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen i Klassekampen 13.mai, hvor han sier Norge "må stole på amerikanerne" som skal stå for utvelgelsesprosessen, i tillegg til at Jordan skal være delvis involvert. Han sier videre at han ikke har sett de konkrete kriteriene som skal ligge til grunn for utvelgelsen.
Dagbladet 13.mai refereres følgende uttalelse fra forsvarssjefen:
"Han vil ikke gi detaljer om hvilke syriske opprørsgrupper som skal trenes av norske soldater. Det er den amerikanskledede militærkoalisjonen som helhet som velger hvem som skal trenes, og dermed har Norge begrenset innflytelse."
Dette skaper uklarhet rundt Norges mulighet for innflytelse på utvelgelsen av de gruppene som vi skal bidra til å trene.