André N. Skjelstad (V): Hva tenker statsråden om at Avtalefestet pensjon (AFP) ikke følger de samme utbetalingsprinsippene som alderspensjon, og at man risikerer å miste retten til AFP og summen man har opptjent seg gjennom et langt arbeidsforhold dersom man ikke tar den ut når man fremdeles er reell arbeidstaker?
Begrunnelse
For ansatte i privat sektor er AFP en tariffbasert pensjonsordning som kan tas ut fra fylte 62 år og som så skal følge pensjonisten resten av livet, ved siden av alderspensjon fra folketrygden. For å få utbetalt alderspensjon må man kun oppfylle et aldersvilkår, samt være medlem av folketrygden. Ved utbetaling av AFP må flere krav oppfylles, deriblant ett om at man fremdeles skal være "reell arbeidstaker". Dette vil, ifølge Fellesordningen for AFP, si at man "fysisk er på jobb og utfører fast arbeid (...) og arbeidet må utgjøre 20 % på årsbasis for at kriteriet om femdel av fulltidsstilling skal anses oppfylt".
For å ha rett til AFP må man ha arbeidet i en AFP-bedrift i minst 7 år. Dersom man har en AFP-ordning med arbeidsgiver, men ikke får levert søknad om utbetaling av AFP innen den siste måneden man er reell arbeidstaker, risikerer man å miste retten til uttak for all fremtid. For enkelte kan det i ytterste konsekvens bety at en byråkratisk misforståelse fører til at man mister en ytelse man har regnet med å ha resten av livet.