Karin Andersen (SV): Den læstadianske menigheten på Drag i Tysfjord har fått kritikk for ikke å ha meldt om mulige overgrep til politi og barnevern. Menigheten sier at de ikke anser det som sin oppgave å anmelde overgrep. Statsråden uttalte til Aftenposten at «det er straffbart å unnlate å melde fra».
Har statsråden nå forsikret seg om at dette forholdet er anmeldt av myndighetene slik at et eventuelt brudd på avvergelsesplikten kan etterforskes av politiet?
Begrunnelse
VG helg fortalte historien om 11 kvinner og menn fra den samme nordnorske kommunen, som alle forteller om omfattende seksuelle overgrep de skal ha blitt utsatt for i barndommen.
Den læstadianske forsamling på Drag i Tysfjord har fått kritikk for gjennom mange tiår å ha vist manglende vilje og evne til å rydde opp og støtte overgrepsutsatte i kommunen.
I samme artikkel hvor statsråden uttaler seg uttaler også førsteamanuensis ved Politihøyskolen Morten Holmboe seg. Han uttaler:
- I straffeloven står det at prester, eller andre med såkalte kallsyrker, har taushetsplikt om hemmeligheter som er betrodd til dem. Avvergingsplikten går likevel foran taushetsplikten. Avvergingsplikten gjelder alle borgere. Det viktig å ta med at den ikke omfatter lovbrudd som allerede er gjort. Derimot har man en plikt til å avverge fremtidige alvorlige lovbrudd, dersom det er mest sannsynlig at lovbruddet kommer til å skje. Men selv om man er i tvil om det er «mest sannsynlig» at nye lovbrudd vil skje, kan man uten hinder av taushetsplikt si fra til myndighetene hvis man mener det er en reell risiko, sier Holmboe.
Avvergingsplikten er hjemlet i straffeloven § 196, og gjelder uten hensyn til taushetsplikt. I dette tilfellet er det en fare for at avvergingsplikten ikke er overholdt både for mange år siden, men også for kort tid siden. Menigheten har retningslinjer som tilsier at de skal vurdere om mistanken er konkret før de sier ifra til foreldrene. Dette er en svært viktig plikt for å sikre barn, og det er viktig at den overholdes. Dersom avvergingsplikten brytes uten konsekvenser, risikerer vi at det blir opp til enkelte å vurdere om vedkommende skal ta det ubehagelige skrittet det for mange er å anmelde eller la være.