Ruth Grung (A): 26. juli hadde adm.dir Cecilie Moholt et offensivt innlegg om digital kraftsamling i BT. Hun viste bl.a. til at Karsten Moholt AS' søknad til Innovasjon Norge om å automatisere produksjonsprosessen ble avvist.
Hvilke nye grep vil ministeren ta for å sikre at Innovasjon Norge støtter etablerte bedrifter i den digitale omstillingen?
Begrunnelse
Cecilie Moholt viser til at flere land øker satsing på utvikling av fremtidens produksjonsteknikker. Det skjer gjennom digitalisering, høyteknologisk infrastruktur og spesialisert opplæring. Den digitale utviklingen er eksponentiell. Norge har mange småbedrifter som har investert i industrimaskiner som står stille mellom kl. 16.00 og kl. 07.00, og de har begrensede ressurser til å tilegne seg kompetanse og investere i kostbar, ny og innovativ teknologi som kan øke konkurransekraften. Teknologikonsernet Kongsberg Gruppen har lansert ideen om et toppindustrisenter. Det samme har Arbeiderpartiet gjort i et representantforslag som skal behandles i Stortinget denne høsten. Målet er bl.a. å samle de beste digitale kompetansemiljøene for idespredning, testing og læring på tvers.
Norge er et lite land med et lite hjemmemarked, og det gjør utnyttelse av eksisterende teknologi vel så viktig som oppfinnelse av ny. Innovasjon i produksjonsprosesser er ofte vel så avgjørende for konkurransekraften som utvikling av nye produkter. Slik innovasjon åpner også ofte for nye forretningsmodeller. Selskaper som komplett.no, kolonial.no og Amazon.com lykkes fordi de utnytter teknologi til å levere tjenester effektivt.
Den norske arbeidslivsmodellen gjør oss vel posisjonert til å bli verdens beste til å utnytte de mulighetene ny teknologi gir for høyere produktivitet. Denne teknologien gir oss mulighet til å flytte produksjon tilbake til Norge.
Karsten Moholt AS forsøkte å få støtte fra Innovasjon Norge til et prosjekt med mål om å adoptere ny teknologi utviklet i utlandet for å automatisere verkstedet og øke konkurransekraften. Små serier og mye skreddersøm kjennetegner vestlandsbedrifter. Dette gjør automatisering krevende, men teknologien har kommet langt i andre land, og bedriften ser muligheter for et teknologisk løft. Søknaden ble avist med begrunnelse om at de ikke vil støtte prosjekter som vil prøve å anvende teknologi til å automatisere, men kun støtte prosjekter der bedrifter ville utvikle robot-teknologi for salg. I prosjektsøknaden til Karsten Moholt AS kom det også klart frem at de ville dele resultatene med andre bedrifter.
Det er viktig at Innovasjon Norge, som ett av våre viktigste omstillingsverktøy, har oppdatert kunnskap om innovasjonsdrivere, nye produksjonsmuligheter og kjennskap til både potensial og utfordringer til konkurranseutsatt sektor. Det er en kjensgjerning at det er lettere for etablerte bedrifter å genererer nye arbeidsplasser enn for oppstart-bedrifter. En etablert bedrift har både kunder og et markedsapparat. Vi trenger et virkemiddelapparat som støtter innovasjon i både etablerte bedrifter og gründere.