Jenny Klinge (Sp): Kan statsråden gjøre rede for hvilke konkrete oppgaver som er tiltenkt politikontaktene, inkludert hvilken rolle politikontaktene skal ha i det forebyggende arbeidet i kommunene?
Begrunnelse
I dag sitter det lokale politiet med uvurderlig lokalkunnskap, som er helt vesentlig både for forebyggende arbeid, så vel som for å kunne være i stand til å roe ned situasjoner før de eskalerer. Nå som kommunene på kort tid må komme med innspill til lokalisering av tjenestestruktur i politiet er det helt sentralt at disse har tilstrekkelig informasjon til å gjøre gode valg for deres kommune. Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere lokale folkevalgte om at innholdet i ordet «politikontakt» er uklart, noe som gjør det vanskelig å få et klart bilde av hvilket tilbud dette skal være, inkludert hvordan politikontakten skal sikre at politiet beholder og oppdaterer sin lokalkunnskap. Jeg ønsker derfor at statsråden konkretiserer hvordan disse hensynene skal ivaretas.
Justisministeren skriver i sitt svar av 29/8 2016 til stortingsrepresentant Kjersti Toppe dette:
«Jeg vil samtidig vise til at det allerede er gitt flere føringer knyttet til den lokale strukturen som kan stimulere til spredt bosetting. Ordningen med politikontakter vil kunne gi incentiver til bosetting i de kommuner politikontakter dekker. Det er også gitt føringer om at politiets tjenestesteder skal lokaliseres slik at minst 90 % av befolkningen i alle politidistrikter skal kunne kjøre til nærmeste tjenestested i løpet av 45 minutter. Det sikrer en spredning av politiets arbeidsplasser og gir grunnlag for spredt bosetting for politiansatte.»
Det er mulig å lese dette svaret som om politikontaktene skal ha tilsvarende en full stillings arbeid i kommunene hver av de dekker, i og med at ordningen i følge justisministeren skal kunne gi «incentiver til bosetting i de kommuner politikontakter dekker». Omfanget av rollen som politikontakt er også noe kommunene bør ha kunnskap om i den pågående prosessen.