Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for at personer som har vært utsatt for yrkesskader pga. løsemiddelspåvikning i Nordsjøen får lik behandling i møte med Nav-systemet?
Begrunnelse
Bruker et eksempel for å begrunne og beskrive problemstillingen:
En snart 62 år gammel mann begynte på Ekofisk i 1977. Første gang han ble syk var i 1986, da han besvimte inne på at verksted på en av våre plattformer pga. eksos og gass. I 1988 begynte vedkommende å få rennende øyner og pustebesvær, og bedriftslegen mente han var allergisk mot pollen også når han var ute i Nordsjøen (i desember måned).
I 1989 ble han sendt til nevrolog pga. skjelvinger på hendene, hvor de mente dette var arvelig. (dette selv om han ikke skjelver om han ikke blir eksponert for noen form for løsemiddel).
I 1995 ble han skadet på venstre øre i en situasjon med en minigraver privat, og da han kom ut i Nordsjøen på nytt og besvimte knyttet man den besvimelsen til det skadde øret, og ikke på at flere ansatte hadde klaget på hodepine, kvalme og svimmelhet når de jobbet på plattformen.
I 1997 ble mannen igjen innlagt ved sykehuset hvor de åpnet venstre øre for å se om det var lekkasje ved balanseputene, men negativt funn. Mannen ble sendt videre til Regionsykehuset hvor noen fagfolk mente at det var menier, tinitus og minigraverskaden som sammen var årsaken. Mannen slo seg til ro med dette og ble uføretrygdet i 1999.
I etterkant er mannen kontaktet av tidligere arbeidskolleger som også er blitt uføretrygdede, hvor de fortalte at de hadde blitt innkalt til samtaler og stilt spørsmål før uføretrygden ble godkjent, og dermed fått yrkesskadeerstatning. Denne mannen har ikke hadde blitt kontaktet av NAV eller stilt noen spørsmål om jobber i Nordsjøen, og hvor fokuset hadde vært toksiske skader pga. arbeidssituasjonen, men bare skjema ankommet i posten som vedkommende skulle fylle ut.
I 2006 fikk vedkommende en utredning ved STAMI som konkluderte at vedkommende hadde en hjerneskade pga. kjemikaliepåvirkning. 2013 nevropsykologisk utredning som også konkluderte med hjerneskade. Ny kontakt med Balansesenteret som konkluderer med at de kunne ha gjort pasienten en stor urett med de konklusjoner de hadde gitt i 1997.
Forskning har vist bl.a. Professor Otto Inge Molvær at det kan være mange følgelidelser av løsemiddelskadede, også de symptomer som er vist til i eksempelet over med skjelvinger, hodepine, overfølsomhet, svimmelhet med flere. Noen NAV kontor har gitt pasienter godkjennelse som yrkesskade ut i fra at de har jobbet i Nordsjøen og anerkjent deres løsemiddelskade, mens mannen i eksemplet ikke har. For pasienter som har vært kollega, utsatt for det samme, med samme symptomer, men bosatt på ulike steder i landet oppleves dette urettferdig og som et lotteri om hvem som får saken som yrkesskade, og hvem som ikke får. I tillegg er kravet fra NAV noen steder at det er personene selv som søker hjelp som må bekrefte fagkunnskaper om området, innhente opplysninger og skaffe til veie rapporter som bekrefter løsemiddelskader og symptomer for å få det godkjent som yrkesskade.