Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Viser til Dokument nr. 15:236 (2016-2017).
Har andre politidistrikt lignende føringer som politidistrikt Vest har hatt om å nedprioritere grov narkotikakriminalitet eller annen kriminalitet som Stortinget og statsråden har gitt føringer om at skal prioriteres, og i så fall hvem har gitt disse føringene?
Begrunnelse
I følge VG var målet for politidistrikt Vest 110 grove narkotikasaker i 2016. Etter årets første ni måneder var status kun 41.
I et intervju med VG bekrefter visepolitimester Olav Valland at det er blitt gitt føringer om at inntaket av alvorlige narkotikasaker måtte reduseres kraftig.
Utdrag fra VG - artikkel med intervju med Valland 12.11.2016:
- Både etterforskere og jurister var fullstendig overarbeidet. Mange av dem satt dag ut og dag inn, til langt på kveld, i ukevis. Vi var nødt til å gjøre noe med det i et HMS-perspektiv. Det vi gjorde da var at vi måtte redusere inntaket av saker og så måtte vi øke kapasiteten særlig på juristsiden. Det var en bevisst strategi.
- Hvordan fungerte dette i praksis?
- Det fungerer på den måten at de som da er i førstelinjen, må engasjere seg i færre saker, så enkelt er det.
- Men var det et direktiv fra ledelsen?
- Det har aldri vært noe direktiv på det, aldri noe pålegg. Men en strategi om å redusere inntaket, det var helt åpenbart, sier Valland, som omtaler det som en prioriteringsføring.
- Var det en stående føring?
- Det er et spørsmål om hva du definerer som stående. I en periode var det ikke anledning til å åpne nye saker. Vi hadde ikke kapasitet til det.
- Hvem tok beslutningen?
- Det kan være flere beslutninger, og noen ganger er det slik at det tillegger avsnittsleder, noen gangen seksjonsleder og noen få ganger stasjonssjefen.
- Første gang da?
- Det husker jeg ikke, sier Valland, som bekrefter at ressursutfordringen var et tema på mange møter.