Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden, som eier av helseforetakene foreta seg for å sikre at gravide leger får vaktfritak og forlengelse av stillingsforholdet etter fødsel?
Begrunnelse
Statsråden henviste i en interpellasjon i 2010 til daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Eriksen at helseforetakene av Likestilling og diskrimineringsombudet ble omtalt som verstinger i likestillingsspørsmål.
I 2016 har gravide leger i sykehus fått en forverret situasjon etter at helseforetakene har fjernet muligheten for automatisk vaktfritak i siste trimester av svangerskapet.
Fortsatt er ca. 3/4 av leger i spesialisering i midlertidige stillinger, noe som gjør det vanskeligere for dem å be om individuell tilrettelegging.
Også ved uttak av foreldrepermisjon opplever alt for mange at de ikke får forlenget midlertidige ansettelsesforhold. Som statsråden kjenner til har det også skjedd at gravide føder på vakt.
En nylig undersøkelse blant norske sykehusleger viser at 42 % av leger som har vært gravide svarer at tilretteleggelsen under graviditeten har vært mangelfull.
13 % svarer at de ikke har fått forlenget midlertidig kontrakt i forbindelse med svangerskap, fødsel eller foreldrepermisjon. 44 % svarer at de opplever problemer med å ta opp kritikkverdige forhold med ledelsen.