Sveinung Stensland (H): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at vi beholder et komplett og kompetent faglig miljø innen dykkermedisin, som Norsk senter for dykkemedisin, yrkesmedisinsk avdeling, Haukeland Universitetssykehus, også i fremtiden?
Begrunnelse
Mot slutten av 1990-årene kom flere tidligere nordsjødykkere til utredning ved yrkesmedisinsk avdeling, på grunn av plager som de mente hadde oppstått under dykking. Dette førte til at Sosial og Helsedepartementet i 2000 besluttet å gi yrkesmedisinsk avdeling i oppdrag å undersøke alle tidligere nordsjødykkere som hadde helseplager. I utgangspunktet antok man at dette gjaldt kun noen ti-talls dykkere. Det viste seg snart at dette gjaldt en mye større gruppe og avdelingen har nå undersøkt mer enn 240 av de ca. 375 dykkere med norske trygderettigheter som dykket i Nordsjøen før 1990. Ut fra symptomenes art ble det nødvendig med en bred utredning med hovedfokus på sentralnervesystemet, lungene og øre-nese-hals.
Fra 2010 har Norsk senter for dykkemedisin, yrkesmedisinsk avdeling fått henvist betydelig færre tidligere nordsjødykkere, men stadig flere innaskjærs yrkesdykkere fra oppdrettsnæringene samt kai- og anleggsbransjen. Deres mønster av symptomer og kliniske funn er svært likt mønsteret som vi kjenner fra tidligere nordsjødykkere. I tillegg ser man relativt ofte i media rapporter om yrkesdykkerulykker i disse bransjene, med alvorlig skade eller død som følge. En del senskader og ulykker kan skyldes feil bruk av dykketabeller og uventede hendelser under arbeid, men det er all grunn til å mistenke at årsakene er mer sammensatt og inkluderer yrkesdykkeres totale HMS.
Det er også vitenskapelige arbeider som viser sannsynlig langtids helseeffekter ved yrkesdykking også hos dykkere, både offshore og innaskjærs, som ikke har hatt trykkfallsyke. Fra 2009 har Yrkesmedisinsk avdeling hatt to Nasjonale behandlingstjenester: «Nasjonal behandlingstjeneste for Yrkesmedisinsk utredning av yrkesdykkere» lagt til Norsk senter for dykkemedisin og poliklinikken. «Nasjonal behandlingstjeneste for elektiv hyperbar oksygenbehandling» ved seksjon for hyperbarmedisin. Seksjon for hyperbarmedisin har trykkamre og konsentreres om behandlingsmessige oppgaver som ikke berører yrkesdykking og yrkesdykkeres arbeidsforhold.
Erfaringene fra Nordsjødykkerprosjektet tilsa at det ved Norsk senter for dykkemedisin var behov for nevrolog, nevropsykolog, lungelege og statistiker. Senteret har et nært samarbeid med Seksjon for hyperbarmedisin, med andre ansatte ved Yrkesmedisinsk avdeling som er engasjert i dykkemedisin, og et nært samarbeid med Nevrologisk, Øre-nese-hals og Radiologisk avdeling ved HUS. Vi samarbeider også med Dykkerkontakten i Oslo. Initialt hadde senteret et øremerket budsjett på kr 4 mill. Dette er deretter gradvis redusert og de siste to år har det ikke vært øremerkede midler. Dette har ført til at man ikke har hatt midler til å ansette ny leder (nevrolog) etter at tidligere leder gikk over i ny jobb.
Svært mye av Norges næringsliv er basert på aktivitet i sjøen, vi har stor vekst innen oppdrett og aktiviteten innen olje- og gass vil fortsette i mange tiår fremover. På toppen av dette er sportsdykking i vekst, også her skjer det jevnlige ulykker. Å ivareta et slikt miljø er av nasjonal interesse. Derfor bør et kompetent dykkerfaglig miljø sikres finansiering.