Kjersti Toppe (Sp): Hvor mange pasienter med hjerteinfarkt får og får ikke tilbud om PCI-behandling, hvor bor pasientene som henholdsvis får og ikke får et slikt tilbud, hva er årsaken til skjevheter i tilbudet, og mener statsråden at utbygging av et desentralisert tilbud kan gi befolkningen likebehandling ved hjerteinfarkt?
Begrunnelse
I Tidsskrift for Den norske legeforening 13. oktober 2016 skriver Haug, Rolstad og Vegsundvåg med utgangspunkt i norsk hjerteinfarktregister om fremtidens PCI- behandling etter hjerteinfarkt.
Artikkelforfatterne skriver:
"Det er store geografiske forskjeller i hvor stor andel av pasienter under 80 år med myokardinfarkt uten ST-heving i EKG (NSTEMI) som får utført koronar angiografi etter infarktet (fig l) (3, 4). For dem som er bosatt i Tromsø er andelen 91 %, mens den for befolkningen i Mo i Rana er 53 %. Tilsvarende får 85 % av pasientene i Tromsø koronar angiografi innen tre døgn etter første innleggelse, mens det for pasientene på Helgeland bare gjelder 38 %. Alle sogner til samme senter for perkutan koronar intervensjon (PCI). Samtidig har pasienter i Mo i Rana høyere 30- dagersdødelighet enn landsgjennomsnittet og 9 % lavere sjanse for å overleve et hjerteinfarkt enn befolkningen i Tromsø I Norge har vi valgt en modell der PCI-virksomheten er mer sentralisert enn den er i sammenlignbare land. Eksempelvis har Nord-Norge færre PCI-sentre i forhold til antall innbyggere enn Belgia (5), som bare er litt større enn halvparten av Finnmark. Finland har seks ganger så mange PCI-sentre som Norge (6), og befolkningen er omtrent like stor."
Med bakgrunn i funnene skriver artikkelforfatterne:
"Befolkningen på småplasser i Norge er kanskje innforstått med at prisen for å bo perifert er lengre reisevei til akuttmedisinske tjenester. Likevel må helsevesenet bygges opp slik at avviket blir så lite som mulig. Den observerte forskjellen i tilgang til perkutan koronar intervensjon etter ikke-ST-elevasjonsinfarkt kan være relatert til vår organisering av helsetjenesten. Flere PCI-sentre løser ikke nødvendigvis alle problemer, men når det foreligger indikasjoner på sammenheng mellom geografisk nærhet, tilgang til behandling og effekt på overlevelse, er det vanskelig å la være å vurdere en større tetthet av PCI-sykehus også i Norge."
Spørsmål og krav er reist av folkevalgte og andre, blant annet i Helse Nord og Helse Midt- Norge, om en likeverdig behandling av befolkningen ved hjerteinfarkt i Norge. Spørsmålsstilleren mener det er svært viktig å få en oversikt over tilgang til PCI-behandling for å treffe nødvendige tiltak som sikrer likebehandling og ber derfor statsråden om dette.