Anna Ljunggren (A): Våre verdensarvsteder er både et lokalt, nasjonal og internasjonal anliggende, og det er viktig at de forvaltes i tråd med Unescos verdensarvkonvensjonen. Vegaøyene ble i 2004 innlemmet som et verdensarvsted. På Vega er det nå aktuelt å etablere flere oppdrettsanlegg.
Kan statsråden redegjøre for hvordan oppdrettsnæring i og ved verdensarvområdet kan forenes med føringene for forvaltning av verdensarvstedet på Vega?
Begrunnelse
For å kunne regnes som en del av verdensarven, må området representere et unikt kultur- eller naturhistorisk miljø og sammen med at verdensarvkonvensjonen er blant verdens mest utbredte miljøavtaler, legger dette tydelige føringer for hvordan et verdensarvområde skal forvaltes. Det er viktig at Unescos verdensarvkommisjons formål ivaretas i våre verdensarvsteder, ved å gi disse områdene spesiell beskyttelse. På grunn av sin universelle verdi må verdensarvstedene forvaltes bærekraftig for kommende generasjoner og hele menneskeheten. Norge har nylig undertegnet en seksårig samarbeidsavtale med Unescos rådgivende organer hvor målet er å styrke evne og kapasitet til å følge opp verdensarvkonvensjonen.
På Vega har verdensarvstatusen ført til optimisme, investeringer, stor økning i antall besøkende og oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. I innskrivingsteksten ble det anmodet om at nasjonalstaten skulle definere grensen mellom bevaring og bærekraftig utvikling med hensyn til havbruk, når kulturlandskapet Vegaøyan ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste i 2004.
I 2016 ble rapporten «VEGAØYAN VERDENSARV – VISUELL KARAKTER» som er utarbeidet av Sweco Norges AS på oppdrag fra Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv, lagt fram. Rapporten tar utgangspunkt i at verdensarvområdet skal synliggjøre en fortelling som primært er basert på fiskerbondens bruk av de unike og særegne ressursene i området.
I overnevnte rapport er det omtalt at noen former for havbruk som tilpasser seg stedets naturlige forutsetninger, vil kunne være forenelig ved verdensarvlandskapets visuelle karakter. Sitat:
«Å tilpasse seg forholdene på stedet innebærer at man forelder en ressurs som naturlig finnes der. Samtidig vil måten denne bruken kommer til syne på være viktig. I tråd med verdensarvverdiene vil småskala virksomheter som setter et begrenset fysisk fotavtrykk være mer forenelig med verdensarvverdiene enn mer arealkrevende næring».