Marit Arnstad (Sp): Grong mottakssenter for flyktninger og asylsøkere har eksistert i 17 år og gjort en god jobb både med mottak og bosetting av flyktninger. Behovet for å nedskalere kapasitet har gjort at mottakssenter flere steder i landet blir nedlagt. Måten det gjøres på er imidlertid uforståelig.
Hvorfor velger man å legge ned et mottak som over mange år har bygd opp god kompetanse og gjort en viktig jobb i integreringsarbeidet og hvorfor velger man å gjøre det uten noen tid til omstilling av virksomheten?
Begrunnelse
Grong har vært en foregangskommune nasjonalt i måten de i nesten 20 år har drevet mottakssenter og bosatt flyktninger i kommunen. Gjennom dette arbeider har de opparbeidet betydelig kompetanse som vertskommune og har gode erfaringer med sitt desentraliserte opplegg der asylsøkerne ikke bor samlet, men i boliger rundt om i kommunen. De har også bygd ut og drevet et godt tilbud av velferdstjenester for de som bor i mottaket, enten det gjelder skole, barnehage, helse, omsorg eller voksenopplæring. Kommunen har satt inn store ressurser i dette arbeidet, noe som har bidratt til et stabilt og veldrevet tilbud.
At dette tilbudet nå uten videre foreslås nedlagt er uforståelig. Det rammer langt sterkere i en kommune som Grong enn hva det ville gjort i en større by, som ville blitt mindre skadelidende av et bortfall av arbeidsplasser og kompetanse. På tross av dette legges det ned mottak i distriktene mens mottak i Oslo og Akershus "fredes".
Det er vanskelig å forstå at behovet for nedskalering skal skje på en måte som rammer en kommune og et godt drevet tilbud så sterkt som det gjør her.
Det er også uforståelig at det ikke gis noen mulighet til en gradvis omstilling eller omlegging av driften ved mottaket.