Skriftlig spørsmål fra Truls Wickholm (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:614 (2016-2017)
Innlevert: 03.02.2017
Sendt: 03.02.2017
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 07.02.2017 av finansminister Siv Jensen

Truls Wickholm (A)

Spørsmål

Truls Wickholm (A): Hva tenker statsministeren om at en rekke statsråder sprer falske nyheter og alternative fakta, og er dette en bevisst strategi fra regjeringen?

Begrunnelse

Denne uken har både innvandrings- og integreringsministeren og barne- og likestillingsministeren hevdet at Arbeiderpartiet vil øke skattene for å betale for høy innvandring. Samferdselsministeren brukte sin facebook-side med nesten 70 000 følgere til å spre en ett år gammel sak om arveavgift bare halvannen uke etter at Arbeiderpartiet gikk ut og avklarte at det ikke blir arveavgift neste periode, med teksten

"Splitte mine bramseil!! Arbeiderpartiet slår sjørøverne når det gjelder å finne skatter."

Disse eksemplene føyer seg inn i en etter hvert lang rekke av eksempler på falske nyheter og alternative fakta fra denne regjeringen. Før jul brukte kulturministeren sin facebook-side til å spre falske nyheter om en Stavanger-skole.

Siv Jensen (FrP)

Svar

Siv Jensen: Som statsråd med ansvar for skatte- og avgiftspolitikken svarer jeg på vegne av statsministeren.
Samlede skatte- og avgiftslettelser under denne regjeringen er om lag 21 mrd. kroner. Samtidig går Arbeiderpartiet til valg med et løfte om å øke det samlede skatte- og avgiftsnivået med 15 mrd. kroner i neste Stortingsperiode. Det er fakta.
Det kan ikke overraske noen at det blir debatt om en så ulik tilnærming til utfordringer i norsk økonomi. For denne regjeringen er en del av svaret skatte- og avgiftslettelser for å stimulere til arbeid, sparing og investeringer. For Arbeiderpartiet synes svaret å være skatte- og avgiftsøkninger.