Kjersti Toppe (Sp): Hva har Norge gjort og hva gjør Norge for å hjelpe landene rammet av tørke og sult i Øst Afrika og for å forhindre at katastrofen forverres, hvilke bevilgninger og andre ressurser stilles til rådighet og hvor tas bevilgningene fra?
Begrunnelse
En sultkatastrofe er under utvikling i Øst- Afrika. Landene Somalia, Etiopia og Kenya er hardt rammet.
Om lag 71.000 barn er allerede alvorlig feilernært og risikerer å dø, mens over 360.000 barn under fem år er akutt feilernært, ifølge Redd Barna, gjengitt i Aftenposten 12.02. FN regner med at 2,9 millioner mennesker er rammet akutt, og at 3,3 millioner er i en vanskelig situasjon som snart kan bli enda verre. Røde Kors mener at 11 millioner mennesker står i fare for å rammes (Aftenposten 12.02).
Klimaendringene forsterker problemene og situasjonen tvinger flere mennesker til å legge ut på flukt. Dette krever akutte tiltak, men også langsiktige. Undertegnende ber derfor om at utenriksministeren i tillegg til å svare på hva Norge gjør, svarer på forholdet mellom langsiktig bistand og nødhjelpsinnsats. Regjeringen er tidligere blitt kritisert for å la nødhjelpsinnsats gå på bekostning av langsiktig bistand. En strategi som i tilfellet svekker arbeidet med å forebygge nye katastrofer.