Ingjerd Thon Hagaseth (V): Vil statsråden ta initiativ til å opprette et nordisk samvirkefond for barnekreftforskning, hvor staten, ideelle aktører og private sammen kan finansiere forskning på barnekreft, behandlingsmetoder og rehabilitering for barn?
Begrunnelse
Mandag 13. februar kunne VG fortelle at norske forskere bare produserer en fjerdedel av mengden forskning på barnekreft som sine svenske og danske kolleger. I fjor gikk ingenting av Kreftforeningens forskningspott til barnekreft. Forskningsmiljøet selv bekreftet også at området både er "underprioritert og underfinansiert" i en rapport fra 2016.
Norge har formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017. Det gir oss mulighet til å ta noen viktige initiativer for både egne innbyggere og nordisk samarbeid. Forskning på barnekreft spesielt, men også annen forskning på barns sykdommer generelt er underfinansiert og lavt prioritert i norsk helsevesen. Men Norge er også ledende på noen behandlingsområder og sykdommer som rammer barn. Samlet i Norden har vi et svært godt helsetilbud, også til alvorlig syke barn. Men sammen kan de nordiske landene gjør det enda bedre. Blant annet ved mer felles forskning og mer samarbeid, samt ved å fordele ansvar for en del spesialisert behandling av sjeldne sykdommer og svært spesialisert, men planlagt behandling til de enkelte lands universitetssykehus.
Et felles, nordisk fond for å finansiere forsknings- og utviklingsarbeid rettet mot barns sykdommer og barnekreft spesielt kan være en egnet modell for et nordisk samarbeid.
Særlig fordi det åpner for at ulike aktører som sykehus, universiteter, forskningsstiftelser, de enkelte lands kreftforeninger og andre organisasjoner, legemiddelindustri og andre private aktører kan gi et bidrag – både finansielt, men også med kunnskap, organisering og andre bidrag uten et for stort og langsomt byråkrati.