Rasmus Hansson (MDG): Miljødirektoratet anmeldte i 2014 Statoils utslipp av over 3 400 tonn svært forurensende og vanskelig nedbrytbare kjemikalier på Njord-feltet, og politiet siktet Statoil. Det har ikke blitt fulgt opp av politiet og saken er henlagt på grunn av foreldelse.
Kan justisministeren forklare hva som har skjedd i denne saken, om det er et enkeltstående eksempel på at alvorlig miljøkriminalitet ikke følges opp av politiet, og hva han vil gjøre for å sikre at slikt ikke skjer i fremtiden?
Begrunnelse
Teknisk Ukeblad har avdekket at siktelsen av Statoils utslipp av over 3400 tonn kjemikalier på Njord-feltet, ikke har blitt fulgt opp av politiet. Saken er henlagt på grunn av foreldelse. Årsaken til foreldelsen er at politiet ikke sendte siktelsen mot Statoil rekommandert, men med vanlig post. Deretter glemte de å følge opp saken da de ikke hørte noe mer fra oljeselskapet. Statoil hevder de aldri har fått siktelsen politiet mener de har sendt.
Statoil forurenset havet med 3400 tonn kjemikalier på Njord over en periode på sju år. På havbunnen hadde kjemikaliene dannet digre kratre. Det største hadde en radius på 40 meter og en høyde på 2,5 meter.
Blant kjemikaliene var det både svarte og røde kjemikalier. Dette betyr at de er svært forurensende og vanskelig nedbrytbare.
Utslippene ble oppdaget da Statens forurensningstilsyn (Miljødirektoratet i dag) i perioden mellom 1997 og 2009, ble informert om problemer med lekkasje fra flere injeksjonsbrønner på sokkelen. Miljødirektoratet så svært alvorlig på saken, både på grunn av størrelsen på utslippet, men også fordi det tok så lang tid før Statoil rapporterte om saken. I 2014 anmeldte Miljødirektoratet saken.