Ruth Grung (A): Fylkesmannen i Oppland har funnet lovbrudd i 9 av 10 av 253 barnevernssakene i Nordre og Søndre Land. Etter tilsvarende tilsyn i 2011 ble det fabrikkert saksmapper for å pynte på dokumentasjonen, og ansatte ble instruert i hva de skulle si i oppfølging av tilsynet. Det er profesjonskulturen og holdningene som svikter når så mange saker behandles i strid med loven.
Hvilke grep vil ministeren ta for at barns rettsikkerhet blir ivaretatt, og at barn under barnevern i hele landet blir forsvarlig fulgt opp i samsvar med loven?
Begrunnelse
Fylkesmannen i Oppland skriver at tilsynet viser at tjenesten svikter på alle områder, fra kommunens arbeid med meldinger, undersøkelser, hjelpetiltak og oppfølging av barn i fosterhjem.
I 2011 fant Fylkesmannen lovbrudd og svikt i begge kommunenes barneverntjenester. I Nordre Land ble tilsynet avsluttet i 2012 etter at avvikene var fulgt opp. Gjennom tilsynet i 2016 kom det frem at barnevernansatte i oppfølging av avvik i 66 saker, fabrikkerte saksmapper, og på den måten pyntet på dokumentasjonen. De ansatte ble fortalt og instruert i hva de skulle si når tilsynet ble fulgt opp.
Fylkesmannen vurderer politianmeldelse og følger opp tilsynet og vet at statsråden ikke kan gå inn i saker som er under oppfølging, men lovbrudd skjer i hele landet i en tjeneste som er så avhengig av sterk integritet og høy faglig kompetanse for å ivareta barn og foresatte på en god måte.
Når lovbrudd er så omfattende så handler det om holdninger og kultur, da hjelper det lite å ansette flere som inkluderes i den samme kulturen.
Det er tydelig behov for større åpenhet, sterkere offentlig engasjement for å støtte opp under en barneverntjeneste som klarer å håndtere den utfordrende jobben på en god måte. I dag er det for store variasjoner i kvaliteten på tjenesten. Det rammer først og fremst barn og deres pårørende, men også ansatte.