Hans Fredrik Grøvan (KrF): I merknadene til statsbudsjettet for 2017 ble det av et flertall bedt om at man framover skal utvide arbeidet med å finne framtidsrettede løsninger for CO2-håndtering til også å gjelde anvendelse av CO2 i industrielle og kommersielle prosesser.
På hvilke måter er denne utvidelsen av arbeidet med CO2-håndtering ivaretatt i oppdraget som er gitt Gassnova gjennom oppdragsbrevet for 2017?
Begrunnelse
Statsforetaket Gassnova har som hovedmål å fremme teknologiutvikling og kompetansebygging for kostnadseffektive og framtidsrettede løsninger for CO2-håndtering. Støtte til forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering skjer gjennom programmet CLIMIT. Gassnova har ansvar for demonstrasjonsdelen av dette programmet. Et eget programstyre, oppnevnt av Olje- og energidepartementet, vedtar programplaner, utlysningstekster og tilsagn om tilskudd etter innstilling fra Gassnova og Norges Forskningsråd. Føringer for CLIMIT programmet gis av OED gjennom årlige oppdragsbrev. Hittil har støtte til forskning og teknologiutvikling blitt tildelt under forutsetning av at CO2 til slutt langtidslagres i geologiske formasjoner.
Under behandlingen av statsbudsjettet for 2017 ble det lagt inn flertallsmerknader på å utvide teknologistøtten til også å omfatte prosjekter som ser på anvendelse av CO2 til industrielle og kommersielle anvendelser. Ut fra de opplysninger vi kjenner til ligger det ingen utvidelse av mandatet til Gassnova i tråd med de føringer et stortingsflertall la opp til i sine merknader. Det betyr at prosjekter som belyser og kan bidra til industriell bruk av CO2 ikke synes å være blant de som kan bli prioritert.