Ketil Kjenseth (V): Hva er status for plast- og mikroplastforsøpling i Mjøsa, er miljøovervåkingen av plast og mikroplast i Mjøsa tilstrekkelig, har noen et overordnet ansvar for å samle plastavfall i og rundt Mjøsa, og hva vil statsråden gjøre for å stimulere til økt produksjon av bioplast i Innlandet?
Begrunnelse
Plast er et relativt nytt avfallsprodukt, når vi ser bakover i historien. Men det ligger an til å forfølge oss i mange hundre år framover. I verste fall kan plast som avfall bli liggende i naturen opp mot 500 år før det brytes ned. Den senere tid har det vært søkelys på plast og mikroplast i havet og på strender. Jeg har selv, sammen med partifelle Ola Elvestuen, fremmet et representantforslag om tiltak mot mikroplast. Jeg er glad for at Stortinget sluttet seg til våre forslag om å forby mikroplast i kroppspleieprodukter og få fram en handlingsplan mot mikroplast.
Forskere fra NIVA og Stockholms universitet fant høye nivåer av D5 og D6 (siloksaner fra kosmetikk) i Mjøsa i 2010. Senere har de funnet det samme i Randsfjorden, mens innsjøen Femunden har langt lavere nivåer.
Men det er ikke bare mikroplast som er en utfordring. Mengden av plastavfall generelt vokser betydelig og det forsøpler fjorder og elver i innlandet like mye som i havet.
På 1970-tallet måtte det en nasjonal miljødugnad til for å redde Mjøsa som drikkevannskilde og som arena for fiske og friluftsliv. Vaskemaskinenes inntog i husholdningene med tilhørende bruk av nærings- og fosfatrike vaskemidler skapte overgjødsling, sammen med utslipp fra industri og landbruk.
Mer enn 40 år etter gir Miljødirektoratet fortsatt restriksjoner overfor særlig gravide og barn om ikke å spise store mengder fisk fra Mjøsa. Heldigvis tok vi situasjonen for Mjøsa på alvor i tide på 1970-tallet. Mange tiltak ble satt inn i Mjøsaksjonen og det er fulgt opp med ytterligere tiltak helt fram til i dag. Miljøovervåkingen av Mjøsa styrkes stadig.
Det er likevel uklart i hvilken grad det finnes en status over plastavfall i Mjøsa, i strandkanten og i tilløpselvene til Mjøsa, samt for mikroplast.
Ved Høgskolen Innlandet på Lillehammer har de masterstudier i både miljøpsykologi og innovasjon. Kjøps- og forbrukeratferd er viktig å ha kunnskap om, slik at vi kan hjelpe både oss selv til å endre atferd og produsenter til å fornye seg. Det kan være å kjøpe mer frukt og grønt som ikke er pakket inn i plast. Eller kjøpe «fersk» kosmetikk, som ikke er tilsatt mikroplast.
Når det gjelder innovasjon, så kan vi ta avfall på et større alvor og gjenbruke også plast i større grad. Jeg har selv fått prøve en moteriktig vinterjakke produsert av fiskegarn og plastavfall ved Høgskolen Innlandet på Lillehammer. Panteordninger for plast kan være et tiltak for å bidra til mindre forsøpling og mer resirkulering av plast.
I tillegg trenger vi å få fart på utviklingen av såkalt bioplast. Innlandet sitter på store biologiske ressurser i form av skogsavfall og annen biomasse som kan utnyttes til å produsere bioplast til å erstatte plast i emballasje og som tilsetningsstoff i ulike produkter. Industrimiljøet på Raufoss er ledende i Norge på materialteknologi og kompositter til industriell bruk, blant annet i bilindustrien.