Kjersti Toppe (Sp): Hvordan vil regjeringen følge opp regjeringserklæringen om å etablere psykiatriambulanser, hvordan vil finansieringen og langsiktigheten i tilbudet sikres og vil helseforetakene bli pålagt å opprette et slikt tilbud i områder der politiet i dag har mange oppdrag?
Begrunnelse
I regjeringserklæringen sier regjeringen at den vil: "Etablere et tilbud om psykiatriambulanser". Likevel er dette flere steder i landet enda ikke et tilbud selv om behovene for det er store.
I Romerikes Blad (RB) 06.04.17 opplyser Romerike Politidistrikt at de hadde 940 oppdrag i fjor hvor de mener det hadde vært behov for en psykiatriambulanse. Politiet uttaler at primært bør syke bli håndtert av helsepersonell og sivile og ikke politi. RB oppgir at
Helse Bergen siden 2005 har hatt en psykiatriambulanse som tar 2000 oppdrag årlig.
Politiet på Romerike kategoriserer de ulike politioppdragene innen psykiatri slik for RB:
- Bekymringsmelding inn til OPS (operasjonssentralen, red. anmrk.), foretar velferdsjekk, enten alene eller sammen med helse.
- AMK/legevakt ønsker at politiet blir med til pasienters adresser når de skal undersøke og/eller for eksempel tvangsinnlegge disse. Mest hvor det er fare for eller historikk på vold.
- Pasienter som ikke vil være med ambulansepersonell til legevakt/ sykehus.
- Politiet er på adresser hvor personer framstår som suicidale og politiet trenger bistand av helse.
- Urolige/utagerende pasienter som skal forflyttes mellom legevakt og sykehus.
- Bistand helse ved tvangsmedisinering.
- Bistand helse ved tvungent psykisk helsevern.
Spørsmålsstilleren viser til at behovet for psykiatriambulanser i Norge langt fra er dekket. Det er behov for etablering og finansiering som sikrer langsiktighet og god dekning over hele landet.