Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden avvikle innsatsstyrt finansiering (ISF) innenfor barne- og ungdomspsykiatrien eller foreta andre endringer, når ISF fører til at pasientene ikke får ressurseffektiv utredning, behandling og oppfølgingen i tråd med de beste faglige vurderingene?
Begrunnelse
Spørsmålsstilleren har mottatt flere bekymringsmeldinger etter at innsatsstyrt finansiering (ISF) ble gjennomført innenfor rus- og psykiatri, herunder Barne- og ungdomspsykiatrien(BUP), fra januar i år.
Meldingene går på at ISF fører til at utredning og behandling ikke lengre kan foregå etter de faglige vurderingene av hva som er best og en fornuftig ressursbruk, fordi det medfører økonomisk tap for sykehusene.
Eksemplene spørsmålsstillerne har blitt forelagt er blant andre:
- for pasienter med spiseforstyrrelser kan en del være svært syke ved oppstart av utredning/behandling. Noen sykehus og avdelinger har derfor laget modeller der pasienten og familien møter en hel dag med mål om å kunne hjelpe raskest der flere behandlere er involvert for rask utredning, diagnosesetting og behandling. Men sykehus som praktiserer denne modellen, som faglig sett og for pasientene er svært god, taper da på ny ISF siden sykehuset kun får utbetalt for en behandler i 2,5 timer i ISF- systemet.
- Dersom utredning tar 5 timer, legger det nye finansieringssystemet opp til at familien bør komme 5 ganger for å sikre inntekter for poliklinikken. Dersom poliklinikken gjør flere av undersøkelsene etter hverandre på samme dag, taper den økonomisk.
En slik praksis som i eksemplene over kan føre til at barn/ungdommer og deres familier må møte opp mange ganger istedenfor å få en lengre vurdering med desto raskere avklaring av barnets tilstand. Dette medfører lengre tid før diagnose avklares og behandling kan iverksettes. Reisevei og fravær fra foreldres jobb kommer i tillegg.