Ruth Grung (A): Det offentlige tannhelsetilbudet har gradvis blitt utvidet til å omfatte flere utsatte og sårbare grupper, herunder pasienter med alvorlig psykiatridiagnoser og rusavhengighet. Men dagens praksis som stiller krav om minst 3 mnd. i institusjon eller hjemmesykepleie, pluss egenandel gjør at svært få av disse får relevant tannhelsebehandling.
Hva vil ministeren gjøre for at de sykeste rus- og psykiatripasientene får et offentlig tannhelsetilbud?
Begrunnelse
Det er gjort unntak for at voksne pasienter med visse sykdommer, tilstander eller skader skal få stønad fra HELFO til nødvendig tannhelsebehandling. I forskriftene er de 15 tilstandene/tilfellene definert.
Punkt 14:
"sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne (den sterkt nedsatte evnen til egenomsorg må ha vart i minst ett år og ha forårsaket redusert tannhelse)"
For å oppfylle krav til offentlige tannhelsetjenester under denne ordningen må pasienten ha bodd på institusjon i minst 3 mnd. eller hatt hjemmesykepleie i minimum 3 mnd. Regelverket har dermed ikke utviklet seg i tråd med helsetilbudet til psykiatri pasientene med mer bruk av ambulante tjenester, eller rusbehandling som i økende grad går over til poliklinisk behandling. Det er også en utfordring at disse mest sårbare pasientene må betale egenandel når kostnader overstiger stønadsbeløpet fra HELFO. Egenandel kan i noen tilfeller være betydelig. Det er viktig at helsetilbud utformes slik at de når de pasientgruppene de er ment for. De fleste tunge rusavhengige og psykiatripasienter har utfordrende tannhelse. Når de først er motivert for behandling og rehabilitering bør tannhelse være en viktig del av det totale tilbudet og baseres på skjønn og ikke stivbente regler. Den totale økonomiske rammen må også være realistisk.