Kjersti Toppe (Sp): Mener statsråden at sommerstengning av barneavdelingen i Kristiansund gir barn som sogner til sykehuset et trygt tilbud i sommer, er det foretatt en risikovurdering, hva inneholder den i så fall og hvor er den nedfelt og hvilke eventuelle forsterkninger er gjort denne sommeren sammenlignet med tidligere?
Begrunnelse
NRK meldte 19. juni at flere avdelinger i Helse Møre og Romsdal holder feriestengt og hvert år blir det i følge sykehusledelsen vanskeligere å få tak i vikarer. Blant de stengte avdelingene i sommer er barneavdelinga i Kristiansund, barnepoliklinikken i Molde, Mork og Aure rehabiliteringssenter, dagkirurgisk seksjon i Ålesund og kreftpoliklinikken i Molde, i følge NRK.
Ledelsen ved sykehuset svarer i følge NRK slik på spørsmålet om hvordan pasientene skal forholde seg til sommerstengning:
"– Det er to typer pasienter. Det ene er pasienter som blir innkalt til planlagt aktivitet. De skal møte slik de har fått beskjed om. Når det gjelder akutte pasienter så sikrer vi at de har et tilbud, slik vi ellers har. Så dette går ikke utover øyeblikkelig hjelp tilbudet.
– Noen av pasientene får litt lenger reiseavstand en periode, men det går jevnt over veldig greit å avvikle ferie på denne måten."
Spørsmålsstilleren ber statsråden redegjøre for om han deler denne oppfatningen. Videre bes det om dokumentasjon på grunnlaget for en slik risikovurdering og en oversikt over hva beredskapen for syke barn som sogner til Kristiansund sykehus blir i sommer. Vil det eksempelvis være barnelege tilgjengelig i Kristiansund ved akutte hendelser, og hva er beredskapen tenkt å være ved dårlig vær eller samtidighetskonflikter.
Spørsmålsstilleren ber altså om at statsråden redegjør for hva som ligger til grunn for sykehusets uttalelse om at det for akutte pasienter blir et tilbud i sommer slik sykehuset "ellers har".
Spørsmålsstilleren viser til Helsetilsynets rapport i Sebastian- saken og at flere alvorlige forhold der ble påpekt som måtte forbedres, blant dem var svikt i flere ledd, legevakt, transportoppdraget og at sykehuset manglet planer som kunne kompensere for at barne- og ungdomsavdelingen var stengt. Helse Møre - og Romsdal skulle gjøre endringer, slik at barn ved sykehuset fikk et forsvarlig og trygt helsetilbud alle dager hele året.