Ruth Grung (A): Over 60 % av slagpasienter får synsvansker. Disse blir i liten grad avdekket. Mange får negative opplevelser når ustøhet skyldes visuelle forstyrrelser som ikke er forstått av pasient eller helsepersonell. Tidlig rehabilitering er viktig for resultatet. Det er derfor overraskende at de nye retningslinjene som er på høring ikke omtaler synsrehabilitering eller synsfunksjonsutredning.
Vil ministeren sørge for at synsrehabilitering blir en rett på linje med annen rehabilitering, og del av nye retningslinjer?
Begrunnelse
Nasjonal faglig retningslinjer for behandling og rehabilitering ved hjerneslag hadde høringsfrist 1.august 2017, uten at oppdatert kunnskap om synsrehabilitering er løftet frem.
Synsforstyrrelser går ut over alle ferdigheter: balanse, motoriske aktiviteter, lesing, all aktivitet, utholdenhet og sosial delaktighet.
Norge har unik erfaring og forskning på feltet og synspedagoger har tatt videreutdanning i synets nevrologi og metoder som er individuelt tilpasset den enkeltes særegne funksjonsforstyrrelse (øyemotorisk, sensorisk eller perseptuelt). Forskning viser at synsrehabilitering har god effekt på øyemotoriske forstyrrelser og at scannings teknikker er nødvendig.
Tidlig rehabilitering er avgjørende for å slippe avlæring av uheldige kompenseringsstrategier som ofte gir unødvendig hodepine, nakkesmerter og urasjonelle bevegelser.
Helsedirektoratet har støttet flere av forskningsfeltene på området: - visuelle forstyrelser etter hjerneslag (1996-2000, brosjyren "Kan det være synet" i 2008, videoen med samme tema i 2010, Barns funksjonelle syn i 2011, informasjonsmateriell til landets øyeleger i 2012.