Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1567 (2016-2017)
Innlevert: 11.09.2017
Sendt: 11.09.2017
Besvart: 18.09.2017 av næringsminister Monica Mæland

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Frisørbransjen reagerer på at staten gjennom Innovasjon Norge, NAV og IMDI gir støtte til nyetablering som oppfattes som konkurransevridende i en tidels overetablert bransje. Frisørbransjen er positiv til at arbeidssøkende og innvandrere skal komme i arbeid, men innovasjonstiltak må komme hele næringen til gode.
Hvordan sikrer regjeringen at offentlig støtte ikke bidrar til å undergrave seriøse frisørbedrifter som blant annet tar ansvar for lærlinger i en overetablert bransje med fra før lave marginer?

Begrunnelse

På NHO møte arrangert i Bergen kom det frem at NFVB (Norske Frisør- og Velværebedrifter) reagerte på at Innovasjon Norge i flere omganger har gitt støtte til teknologisk utvikling til blant annet plattformer for oversikt over ventetid i salonger. Slike løsninger finnes allerede og tilfører ikke bransjen noe nytt. Frisørbransjen opplever dette som statlig støtte til enkeltaktører og dermed potensielt konkurransevridende. NFVB stiller spørsmål om slik støtte er riktig bruk av offentlige penger og om de er i tråd med mål og retningslinjer for Innovasjon Norge. Frisørbransjen mener at det offentlige bør gi støtte til utvikling av teknologi og forretningsløsninger som kommer hele bransjen til gode. Innovasjon Norge har ikke ville gi informasjon om omfanget av støtten til frisørbedrifter.
Frisørbransjen registrerer en type nyetablering med ulik statlig støtte, i ofte mettede, urbane markeder, samtidig som kvalitetssikringen av selve frisørfaget ofte er mangelfull. Frisørbransjen frykter både konsekvenser for bransjens omdømme og fremtidig rekruttering av lærlinger. I tillegg til Innovasjon Norge har NAV en ordning med at man kan beholde dagpenger i inntil 12 måneder under etablering av egen virksomhet og NAV/IMDI har en tilskuddsordning til etablererveiledning for innvandrere og av "alle fattige grupper".
Totalt sett blir det mye offentlig støtte til nyetablering i en bransje som i utgangspunktet har små marginer, der de seriøse bedriftene som både følger hygiene forskrifter og tar ansvar for å gi opplæring til lærlinger, blir hardt presset på pris. Presset blir forsterket ved at det offentlige i svært liten grad følger opp med tilsyn.
Vil også presisere at frisørbransjen alltid har vært kjent for å være raus med å gi ungdom som sliter muligheter til å prøve seg og stiller mer enn gjerne opp for å bidra til at innvandrere får opplæring og blir kvalifisert til å drive salonger i henhold til dagens krav til fag og virksomhet.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: I perioden fra 1. januar 2015 til medio september 2017 opplyser Innovasjon Norge at de har gitt etablerertilskudd til to prosjekter i frisørbransjen. Til sammen har disse to prosjektene mottatt 995 000 kroner i etablerertilskudd i 2015 og 2016.
For etablerertilskuddsordningen hvor Innovasjon Norge har gjort tildelinger til frisørbransjen, opplyser Innovasjon Norge at formålet har vært å bidra til å få frem flere gode gründere. Ordningen skal kunne gis til bedrifter i tidlig fase; i etablerings-, utviklings- eller markedsintroduksjonsfasene. Innovasjon Norge kan delta i utviklingsprosjekter rettet mot nye konsepter, utstyrsutvikling, systemutvikling mv. som frisørbransjen kan nyttiggjøre seg. I hvilken grad enkeltprosjekter har møtt disse kriteriene er vurderinger som det ligger til Innovasjon Norge å gjøre.
Departementet legger føringer for tilskuddsordningene i Innovasjon Norge gjennom departementets oppdragsbrev og regelverkene for ordningene. Enkelttildelinger vedtas av Innovasjon Norge på selvstendig grunnlag, og departementet forelegges ikke og kan heller ikke overprøve slike vedtak.
Jeg merker meg synspunkter som kommer fra Innovasjon Norges kunder og søkere. Jeg vil derfor ha en dialog med selskapet om det kan være kriterier for tildeling av støtte som kan virke uheldig konkurransevridende.