Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1577 (2016-2017)
Innlevert: 19.09.2017
Sendt: 20.09.2017
Besvart: 28.09.2017 av kunnskapsminister Henrik Asheim

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Vil statsråden igangsette en utredning for å få etablert et medisinstudium ved Universitetet i Stavanger?

Begrunnelse

Før valget var det bred enighet om å øke tilbudet av studieplasser til utdanningen av leger. Miljøet i Stavanger, med Stavanger Universitetssykehus, UiS og IRIS lokalisert på Ullandhaug, gir optimale forhold for å utvikle et medisinstudium. Det pågår nå et spennende arbeid med HelseCampusUllandhaug. Dette skal være navet i en kompetanseklynge med mål om å bli landets fremste arena innen simuleringsbasert undervisning og trening, akuttmedisinsk- og forebyggende behandling, og helseteknologiske innovasjoner. Det var også bred enighet om at riktig sted å starte var å tilrettelegge for at en kan fullføre utdanningen i Stavanger, ikke ulikt prosessen når en sist opprettet nye medisinstudium i Norge. Stortingsrepresentant fra Høyre, Sveinung Stensland, utalte til Rogalands Avis at:

«Vi vil at UiS skal være et sted hvor de som har tatt medisinsk utdanning i utlandet, kan fullføre den i Stavanger.»

Første skritt er å utrede muligheten for å etablere medisinstudium ved UiS.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Jeg er kjent med at Helse Stavanger HF har signalisert at de kan ha kapasitet til å bidra i å utdanne leger ved Stavanger universitetssjukehus. Videre er jeg også kjent med at helseforetaket og Universitetet i Stavanger (UiS) har vært i dialog om mulige synergieffekter ved framtidig samlokalisering på Ullandhaug.
Regjeringen har lagt til grunn at det er behov for mer samarbeid, arbeidsdeling og faglig konsentrasjon i universitets- og høyskolesektoren, og Stortinget har gitt sin tilslutning til dette. Målet er å skape mer robuste fagmiljøer og heve kvaliteten på utdanningene. Også innenfor medisinutdanningen er det derfor mest nærliggende å bygge videre på de fagmiljøer som allerede finnes.
Mange av våre leger utdanner seg i utlandet. Nasjonal selvforsyning av leger er ikke et mål i seg selv. Ulike former for internasjonalisering er bra for kvaliteten i utdanningene og for kandidatene som skal inn i arbeidsmarkedet. Slik kan Norge lære av god praksis i andre land, og omvendt.
En eventuell oppbygging av en medisinutdanning ved UiS vil være svært kostnadskrevende, både når det gjelder kompetanse, infrastruktur og utstyr. Et spørsmål vil være om en eventuell medisinutdanning ved UiS kan føre til en bedre og mer effektiv bruk av ressursene enn slik det er i dag. Dersom det skulle komme en velbegrunnet og godt forankret søknad om medisinutdanning ved UiS, vil jeg gi den en grundig vurdering. Et slikt tiltak vil deretter måtte vurderes i budsjettprosessene i regjeringen, herunder om det vil kunne fortrenge andre satsinger på kompetanse i helse- og omsorgstjenestene.