Heidi Greni (Sp): I Innst. 386 S (2016 - 2017) om endringer i kommunestrukturen, ber et flertall bestående av Ap, KrF, Sp og SV om at fylkesmannens forslag til grenseendring mellom Ski og Ås ikke gjennomføres. Flertallet sier at før eventuelt vedtak fattes, må kommunestyret og befolkningen høres, og ved konflikt bør saken behandles i Stortinget.
Vil statsråden legge dette flertallets merknader til grunn om det eventuelt igangsettes et arbeid med grenseendringer mellom kommunene Ski og Ås?
Begrunnelse
I sin innstilling til departementet om gjennomføring av kommunereformen i Akershus, heter det at fylkesmannen mener Oppegård, Ski og Ås bør slås sammen til en kommune. Videre at en ny kommune bestående kun av Ski og Oppegård forutsetter en grensejustering mellom Ski og Ås. Fylkesmannens forslag er at en ny kommunegrense mellom Ski og Ås flyttes vestover og i sin helhet trekkes langs E 18.
I kommunal- og forvaltningskomiteens innstilling til Prop. 96 S om endringer i kommunestrukturen, Innst. 386 S (2016-2017), vises det til en henvendelse til komiteen fra Ås kommune. I henvendelsen refereres følgende kommunestyrevedtak fra 1. febr. 2017:
"Ås kommune fraråder å foreta større grenseendringer. Det ødelegger våre forutsetninger for å forbli en robust kommune og er følgelig i strid med kommunereformens målsettinger."
Komiteens flertall, representantene fra Ap, KrF, Sp og SV, sier i en merknad at eventuell gjennomføring av en så omfattende grenseendring som skissert for Ås kommune, må betraktes som en tvangsdeling, og er et tvangstiltak på linje med tvangssammenslåing mot kommuners egne vedtak. Flertallet mener derfor at slik grensejustering ikke bør gjennomføres.
Etter inndelingslovens § 6 er ansvaret for grensejusteringer mellom kommuner lagt til Kongen. § 10 har bestemmelser om utredning, uttalelse fra berørte kommuner og innhenting av innbyggernes syn på forslaget til grenseendring.
Flertallsmerknaden i Innst. 386 S mener at fylkesmannens forslag til grenseendring ikke bør gjennomføres. Dersom forslaget likevel følges opp sier flertallet at ved siden av å følge saksbehandlingsreglene gitt i inndelingslova, bør saken behandles i Stortinget dersom det er konflikt mellom de berørte kommuner.