Kari Kjønaas Kjos (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak som er planlagt og igangsatt for å begrense foreskrivningen av antidepressiva, smertestillende og vanedannende legemidler til barn og unge samt øke befolkningens kunnskap om bivirkninger ved bruk av psykofarmaka som antidepressiva?
Begrunnelse
Vi har de siste årene sett at psykiske lidelser hos barn og unge er økende.
Forskning har vist at det i Norge er 15-20 prosent av barn og unge mellom 3 og 18 år som har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager som angst, depresjon og atferdsproblemer og at om lag 8 % har en alvorlig psykisk lidelse (FHI, 2015)
I en stor studie fra Folkehelseinstituttet publisert i februar 2016 slås det fast at det blant eldre barn og ungdom har vært en økning i bruk av psykofarmaka, spesielt har bruk av antidepressiva økt blant tenåringsjenter. Nyere undersøkelser setter også søkelyset på de mange bivirkninger ved inntak av psykofarmaka.
Dette er en bekymringsfull utvikling som det er både viktig og nødvendig å ta tak i.
Under behandling av Legemiddelmeldingen (Meld .St. 28 2014-2015) ba Stortinget, ved helse- og omsorgskomiteen, regjeringen om å vurdere retningslinjene for bruk av antidepressiva, smertestillende og vanedannende legemidler blant unge, og vurdere tiltak for å begrense forskrivningen av disse. Dette også sett i lys av hendelser som klart viser at det er behov for økt kunnskap blant forskrivere om vanedannende legemidler.
Silje Marie Strandberg er en ung kvinne som nylig har stått fram, blant annet i NRK, med sin historie og sine opplevelser i norsk psykisk helsevern. Hun har opplevd store bivirkninger ved bruk av antidepressiva og har erfart at fagpersoner har for liten kunnskap om disse utfordringene.
Med dette som utgangspunktet ber hun nå om at all antidepressiva merkes med helseadvarsler på lik linje som tobakk og sigaretter etter tobakkskadeloven.