Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1604 (2016-2017)
Innlevert: 25.09.2017
Sendt: 26.09.2017
Besvart: 05.10.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hvorfor vil ikke helse- og omsorgsministeren at det gjennomføres en egen evaluering av fastlegeordningen på nytt nå?

Begrunnelse

Fastlegeordningen er tidligere evaluert, behovet for videreutvikling er påpekt. Etter innføringen av ordningen har omfanget av arbeidet vokst, og også etter evaluering er mange premisser for fastlegene endret. Myndighetspålagte plikter er blitt kraftig øket uten at ordningen er tilført tilsvarende ressurser. Med samhandlingsreformen i 2012 ble pasienter overført fra sykehus til medisinsk behandling i kommunene, befolkningen er forespeilet en styrking av legetjenester i kommunene og bedre tilgjengelighet, og pasienter i kommunehelsetjenesten er sykere enn tidligere, og har behov for mer legetjenester. Skal Norge beholde en god primærhelsetjeneste som understøtter spesialisthelsetjenesten, må fastlegeordningen tilføres ressurser og utvikles videre. Det er åpenbart store utfordringer, og også åpenbart behov for evaluering av og videreutvikling av fastlegeordningen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er enig med stortingsrepresentant Bollestad i at det er viktig med en god primærhelse-tjeneste. Det er avgjørende at den kommunale helse- og omsorgstjenesten sikrer nødvendig oppfølging av innbyggere med behov for tjenester. Dette gjelder både når kommunen selv er ansvarlig for å tilby tjenestene og når personen må henvises til spesialisthelsetjenesten.
I Meld. St. 26 (2014-2015) fremtidens primærhelsetjeneste beskrev regjeringen, ved hjelp av innspill fra fagfolk, pasienter, brukere og fagforeninger, utfordringsbildet for de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Denne beskrivelsen, som en samlet helse- og omsorgskomité sluttet seg, omfattet utfordringer knyttet til dagens fastlegeordning. Jeg avviser ikke at en evaluering kan gi nyttig innsikt som både kan supplere og utfylle den kunnskapen vi har. Det er i imidlertid allerede gitt flere relevante oppdrag, som vil ferdigstilles om kort tid, og som vil gi nyttig kunnskap. Ett viktig tiltak er oppdraget Helsedirektoratet har fått om å kartlegge hvilke oppgaver fastlegene bruker tiden sin på. I løpet av året vil jeg også få en oppsummering fra Folkehelseinstituttet av hva vi vet om brukernes erfaring med fastlegeordningen.
Jeg har nå invitert Legeforeningen til et møte i kommende uke. På dette møtet vil vi drøfte blant annet behovet for en evaluering og hva den i tilfelle bør omfatte og hvordan den bør gjennomføres. Det er også naturlig å involvere KS i dette, siden det er kommunene som har ansvar for ordningen.