Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1606 (2016-2017)
Innlevert: 26.09.2017
Sendt: 26.09.2017
Rette vedkommende: Innvandrings- og integreringsministeren
Besvart: 10.10.2017 av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Hvordan vil justisministeren følge opp hvert av de konkrete funnene i sivilombudsmannens rapport fra politiets utlendingsinternat på Trandum som ble gjort kjent 22.9.17, hvilke konkrete endringer er satt i prosess, hva vil gjøres videre og hva er tidsperspektivet for gjennomføringen av de forskjellige tiltakene?

Begrunnelse

Etter et besøk til politiets utlendingsinternat på Trandum er sivilombudsmannen bekymret over internatets praksis for bruk av sikkerhetsavdelingen og maktmidler. Besøket er det andre på to år. Sivilombudsmannen mener det er urovekkende at internatets sikkerhetsavdeling brukes for å håndtere sårbare personer som har forsøkt å ta sitt eget liv, eller har uttrykt planer om dette. Mindreårige har også vært plassert på denne avdelingen, inkludert sikkerhetscelle. Sivilombudsmannen reagerer på at bruk av sikkerhetscelle var høy sammenliknet med tidligere, på betenkelig bruka av pepperspray, og at helsepersonellets rolle er problematisk. I rapporten fra besøket pekes det på at bruk av isolasjon overfor enkelte særlig utsatte grupper, som personer med psykisk funksjonsnedsettelse eller barn og unge, bør være forbudt ifølge menneskerettslige standarder.
Leder av Trandum uttaler at det er iverksatt enkelte tiltak for å imøtekomme noen av anbefalingene.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Politiets utlendingsinternat på Trandum mottok et uanmeldt tilsyn fra Sivilombuds-mannen i perioden 28. - 29. mars 2017. Ombudsmannen undersøkte praksis for bruk av sikkerhetsavdelingen, og bruk av maktmidler som håndjern og pepperspray. Rapporten ble ferdigstilt 15. september 2017, og politiet har frist til 15. desember med å gi tilbakemelding på oppfølging av anbefalingene.
Politiets utlendingsenhet (PU) har imidlertid allerede satt i gang en prosess for å imøtekomme flere av anbefalingene. De innsatte på sikkerhetsavdelingen skal sikres tilgang til klokke og kalender; de er sikret tilgang til lesestoff; de skal sikres tilgang til radio/musikk; og vedtaksmalen skal endres slik at de innsatte alltid informeres om klageretten, og det skal dokumenteres at denne informasjonen er gitt.
Anbefalingene fra Ombudsmannen vil kommenteres i politiets tilbakemelding.
Jeg finner det likevel hensiktsmessig å kommentere kort enkelte av de forhold som Ombudsmannen knytter sine anbefalinger til.

Økt bruk av sikkerhetsavdelingen generelt

Årsaken til økt bruk av sikkerhetsavdelingen er at gruppen internerte har endret seg fra tidligere. Det er nå en høyere andel med kriminell bakgrunn, fra de åpne rusmiljøene, og med ukjent identitet. Dette har bidratt til et tøffere miljø med mer utagering, uønskede hendelser og funn av gjenstander som kan brukes som stikkvåpen. Utlendingsinternatet har på bakgrunn av dette hatt et forhøyet trusselnivå gjennom 2017, noe som igjen har medført økt bruk av sikkerhetsavdelingen.

Bruk av sikkerhetscelle for å håndtere personer som er sårbare eller har forsøkt å ta sitt eget liv

Sikkerhetsceller brukes fordi personen utgjør en fare for seg selv eller andre. Bruk av sikkerhetscellen kan naturlig nok være belastende for den innsatte, men samtidig kan kortvarig innsettelse her bidra til ro og mindre stimuli i en utfordrende situasjon. På sikkerhetscellen får den enkelte tett oppfølging av erfarent og kompetent personell, og helsetjenesten bistår med støttesamtaler. Oppholdet på sikkerhetsavdelingen skal være så kort som mulig, og det gjøres individuelle vurderinger knyttet til hvilket sikkerhets-nivå som er nødvendig i hvert enkelt tilfelle. Bruk av sikkerhetscelle er et av PUs virkemidler, men det er strenge vilkår for overføring til sikkerhetscelle, og det fattes vedtak i hver enkelt sak.

Plassering av mindreårige i sikkerhetscelle

Mindreårige plasseres på sikkerhetscelle unntaksvis, og det har kun vært to tilfeller de siste to årene. I begge tilfellene ble det vurdert som helt nødvendig for å ivareta både personen selv og andre.

Bruk av pepperspray

Det følger av politiets våpeninstruks at politiet kun kan bruke pepperspray i særlige faresituasjoner, eller når en tjenestehandling ikke kan gjennomføres uten at tjeneste-personen eller andre utsettes for skade, samt når svakere tvangsmidler må anses utilstrekkelig, uhensiktsmessig eller forgjeves vært forsøkt. PU har opplyst til meg at de bruker pepperspray i henhold til regelverket, og kun unntaksvis. Hendelsen som er omtalt i rapporten er et enkeltstående og ikke-representativt tilfelle, og det eneste tilfellet hvor pepperspray har vært brukt i tilsynsperioden.

Helsepersonellets rolle

PU har opprettet dialog med Helsedirektoratet og Helsedepartementet for å utrede hvorvidt det er mulig å få helsetjenesten organisert på samme måte som i kriminalomsorgen.