Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:20 (2017-2018)
Innlevert: 09.10.2017
Sendt: 09.10.2017
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 16.10.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil helse- og omsorgsministeren sørge for at plassering på sikkerhetsavdeling på Trandum skjer i tråd med menneskerettighetene og avslutte bruken av sikkerhetsavdeling med begrunnelse i internertes psykiske helsetilstand, selvskading eller selvmordsfare, og hva vil helse- og omsorgsministeren gjøre for å sikre internerte på Trandum nødvendig, riktig og god helsehjelp?

Begrunnelse

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet gjennomførte et uanmeldt besøk til Politiets utlendingsinternat på Trandum 28.-29. mars 2017. Under besøket undersøkte ombudsmannen praksis for bruk av internatets sikkerhetsavdeling og bruk av maktmidler som håndjern og pepperspray.
I rapporten skriver Sivilombudsmannen blant annet:

"Menneskerettslige standarder fastsetter at bruk av isolasjon overfor enkelte særlig utsatte grupper, som personer med psykiske funksjonsnedsettelser eller barn og unge, bør være forbudt. En urovekkende stor andel av plasseringene på sikkerhetsavdelingen var begrunnet i den internertes psykiske helsetilstand, selvskading eller selvmordsfare. Plassering på sikkerhetsavdelingen innebærer normalt at vedkommende blir plassert i isolasjon. Dette gir høy risiko for helseskader. Det ble pekt på som bekymringsfullt at opphold på sikkerhetsavdeling er et virkemiddel for å ivareta sårbare mennesker som skader seg selv eller vurderes å være i fare for selvmord. Enkelte mindreårige hadde også vært plassert på sikkerhetsavdelingen, inkludert på sikkerhetscelle. [...] Det er fortsatt en utfordring at helsepersonellet ved Trandum ikke er tilstrekkelig uavhengige av Politiets utlendingsenhet, og funn gjort under besøket underbygget at dette bidro til flere problemer. Helsetjenesten fremstår også som underdimensjonert for å kunne ivareta helsetilstanden til alle som interneres på en tilfredsstillende måte. Internatet har ingen psykolog tilgjengelig.
Funn viste at helsepersonell hadde gitt råd om innsettelse på sikkerhetsavdeling, og at rådene i noen tilfeller hadde medført lengre opphold på sikkerhetsavdelingen. Det fremstod som medisinsk-etisk problematisk at helsepersonell er direkte involvert i en beslutning om å plassere noen på sikkerhetsavdeling, fordi tiltaket utgjør potensielt helseskadelig isolasjon. Menneskerettslige standarder har fastlagt at helsepersonell ikke skal ha noen rolle i beslutningsprosessen ved bruk av restriktive tiltak som isolasjon. Samtidig skal helsepersonell være spesielt oppmerksomme på helsetilstanden til internerte som utsettes for dette ved daglig tilsyn og oppfølging. Funn viste at daglig helsetilsyn ikke alltid ble gjennomført. Det ble også gjort problematiske funn som gjaldt overholdelse av helsepersonellets taushetsplikt for en av internatets leger. Helseavdelingen mangler fortsatt klare rutiner for rapportering ved avdekking av fysiske skader hos de internerte som kan gi mistanke om uforholdsmessig maktbruk."

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Sivilombudsmannens forebyggingsenhet gjennomførte et uanmeldt besøk til Politiets utlendingsinternat på Trandum 28.-29. mars 2017. Under besøket undersøkte ombudsmannen blant annet praksis for bruk av internatets sikkerhetsavdeling. Politiet er gitt frist til 15. desember med å kommentere anbefalingene i rapporten.
Innsettelse på sikkerhetsavdelingen ved politiets utlendingsinternat er regulert i utlendingsloven § 107 femte ledd bokstav b, og utlendingsinternatforskriften § 10. Plassering i sikkerhetscelle er et alvorlig inngrep overfor den innsatte og må anses som en siste utvei.
I de tilfeller Politiets utlendingsenhet (PU) bruker sikkerhetsavdelingen for å håndtere personer som har forsøkt å ta sitt eget liv, eller har uttrykt planer om dette, er det i utgangspunktet på bakgrunn av at de utgjør en fare for seg selv, og at alle andre tiltak er forsøkt uten hell. Jeg vil understreke at det er strenge vilkår for overføring av innsatte til sikkerhetsavdelingen, og det fattes skriftlige vedtak i hver enkelt sak. Slike tiltak brukes med varsomhet.
Politiet skal fortløpende vurdere om det er grunnlag for å opprettholde tiltaket.
Som det følger av loven, skal uttalelse fra lege så vidt mulig innhentes og tas i betraktning ved vurdering av iverksettelsen og opprettholdelsen av tiltaket.
PU vurderer at innsettelse på sikkerhetsavdelingen er et viktig virkemiddel som gir de ansatte mulighet til å ha en tettere oppfølging, med mål om å ivareta vedkommende på best mulig måte. Ansatte bruker mye tid på oppfølging og samtaler med den enkelte, og helsetjenesten bistår i tillegg med tett oppfølging og støttesamtaler. De vurderer også henvisning til psykiatrisk helsetjeneste. For øvrig utføres det nå daglige helsetilsyn ved sikkerhetsavdelingen.

Særlig om mindreårige

Når det gjelder mindreårige er det viktig å fremheve at antallet mindreårige på Trandum er svært lavt. De siste årene har antallet vært under ti pr. år, så det er helt unntaksvis at mindreårige interneres. Plassering av mindreårige i sikkerhetscelle er noe det sjeldent er behov for, og det har kun forekommet to ganger de siste to årene. Imidlertid mener jeg det er viktig at PU har adgang til å benytte dette tiltaket overfor mindreårige i de få situasjonene hvor dette anses strengt nødvendig og mindre inngripende tiltak har vært forsøkt eller åpenbart vil være utilstrekkelig. Jeg vil understreke at det alltid må foretas en konkret vurdering av behovet for å benytte maktmidler og at hensynet til barnets beste skal inngå som et grunnleggende hensyn i vurderingen. Terskelen for å plassere mindreårige på sikkerhetscelle er - og skal være - svært høy.

Tiltak for å sikre nødvendig, riktig og god helsehjelp

I dag er det ansatt fire sykepleiere i to-skift turnus ved internatet, som innebærer at de har en til to sykepleiere på jobb på dag, kveld og helg. I tillegg til dette er det inngått avtale om kjøp av legetjenester, og firmaet har et godt samarbeid med akuttpsykiatrisk avdeling på Ahus. Det pågår en prosess for å sikre faglig uavhengighet i helsetjenesten ved internatet. Det er etablert rutiner for rapportering ved avdekking av fysiske skader hos de internerte. Disse rutinene er under kvalitetssikring.