Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:21 (2017-2018)
Innlevert: 09.10.2017
Sendt: 09.10.2017
Besvart: 17.10.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kan statsråden gjøre rede for om det gjort eller planlagt forenklinger i skjemaer for refusjon av pasientreiser, hvilke forenklinger dreier det seg i så fall om og kan statsråden stadfeste at det nye refusjonssystemet i praksis har økt egenandelen for pasientreiser og egenandelstaket, hvordan fordeler innsparingene seg mellom pasientgrupper og pasientreiser og hva beløper de seg til?

Begrunnelse

Undertegnende får jevnlig henvendelser om den nye refusjonsordning for pasientreiser fra 1. oktober 2016. Blant innspillene er at ny ordning fører til at det for mange pasienter vil lønne seg å kjøre privatbil framfor å bruke offentlige transportmidler, fordi det i mange tilfeller blir dyrere å bruke offentlig transport. Dette begrunnes med lav kilometersats.
I en henvendelse undertegnede har mottatt anføres det at:

"I de fleste tilfeller vil satsen også medføre at refusjonen ikke overstiger egenandelen (146 kroner i 2017). Dermed får ikke pasienten dekket noen av reiseutgiftene sine eller opparbeidet egenandelstak. Reglene er også så kompliserte slik at mange av de mest syke eller svake vil trenge hjelp til å kreve refusjon.
Et lite eksempel er en pasientreise Lillehammer-Hamar tur/retur, som koster 286 kr i togbillett, i tillegg til bybussbillett 76 kr, mellom jernbanestasjon og behandlingssted (ca. 2,5 km), og mellom hjemmet og jernbanestasjonen (5,5 km) 74 kr. Totale reiseutgifter med offentlig transport er da 436 kr. Helsenorge.no beregner i dette tilfellet avstanden mellom hjem og behandlingssted med privatbil til å være ca. 53 km en vei. Med en kilometersats på 2,30 kr vil refusjonen bli: 53 x 2 x 2,3 kr = 243,8 kr dersom pasienten har frikort, og uten frikort: kroner null fordi reiseutgiftene på 121 kr en vei ikke overstiger egenandelen på 146 kr. Pasienten får med andre ord ikke regnet med utgiften som en egenandel til opparbeiding av frikort. Reiseutgiftene, slik staten ser det, er for lave og det er ingen grunn til å behandle reiseregningen. Pasienten må derfor selv bekoste reisen. Reisen må som hovedregel overstige 63 km skal pasienten ha grunn til å skrive reiseregning, og det gjelder alle som ikke har frikort eller går under spesielle bestemmelser/unntak. Egenandelen for pasientreiser har med andre ord økt betraktelig, og det samme har, i praksis, egenandelstaket."

I svar til undertegnende 04.01.17 oppga helse- og omsorgsministeren at:

"Jeg mener den nye ordningen har forenklet tilbakebetaling av utførte pasientreiser for de aller fleste brukere, men for noen brukere kan det ha blitt noe mer arbeid. Det arbeides med å forenkle og forbedre løsningen også for disse."

Da Stortinget vedtok det nye refusjonssystemet var målet at systemet skulle bli enklere for alle parter, også pasientene. Mye tyder på at mange pasienter ikke opplever det slik.
I proposisjonen het det:

"Enkelte elementer i ny ordning for dekning av utgifter til pasientreiser vil gi innsparinger. Det gjelder blant annet bortfall av særskilt kompensasjon for ledsager og at det innføres standardsats, forenklet dokumentasjon av oppmøte og elektronisk innsending. På andre områder vil ordningen medføre ekstrakostnader,
som til utvikling og tilpasning av IKT-systemer og til forvaltning og drift av ny ordning for de regionale helseforetakene. I tillegg vil det være kostnader til tilpasning av teknisk løsning på helsenorge.no og eksisterende registre."

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ny forskrift trådte som representanten er kjent med i kraft 1. oktober 2016. Hovedregelen er at reiser mellom 10-300 kilometer dekkes med en standardsats på 2,30 kroner per kilometer. Tidligere ble slike reiser dekket med utgifter for billigste rutegående transport.
Det ble også etablert en elektronisk løsning på den nasjonale helseportalen - helsenorge.no. I tillegg ble det utarbeidet et nytt papirskjema for de pasienter og brukere som ikke kan eller ønsker å benytte elektronisk løsning. Tall fra Pasientreiser HF viser at omtrent 80 pst. av de som søker har krav på å få dekket reiseutgifter etter standardsats per kilometer uten tilleggsutgifter. Slike reiser kan enkelt sendes inn via helsenorge.no. Pasientreiser HF opplyser om at 8 av 10 av de som søker elektronisk er fornøyde.
Pasientreiser HF rapporterer videre at papirskjema ble revidert våren 2017. Dette ble gjort etter tilbakemeldinger fra brukere, helsepersonell og pårørende. Disse endringene er gjort i samarbeid med Pasientreiser HF sitt brukerutvalg. Skjemaet er delt i to. Del en gjelder pasienten. I det reviderte skjema trenger man bare å fylle ut en side hvis man søker om å få refusjon for reisen med en standardsats. For reiser med tilleggsutgifter, f.eks ved bruk av egen bil eller overnatting, opplyses dette i egen tabell. Skjemaets del to gjelder utfylling av opplysninger om reiseledsager, pårørende eller foresatt.
Det er også lagt til rette for utfylling av fritekst, noe som har vært et spesifikt ønske fra brukerne. Siste side i skjema består i hovedsak av dette.
Representanten ønsker også en begrunnelse for egenandel versus pasientreiser. Dersom utgiftene knyttet til en pasientreise ikke overstiger fastsatt egenandel for reisen får ikke pasienten tilbakebetalt noe av sitt utlegg. Dette er ikke endret i nytt regelverk. Det er fortsatt slik at alle godkjente egenandeler vil bli registret i egenandelsregisteret. Dette gjelder også dersom pasientens betalte egenandel er lavere enn 146 kroner. Pasienten kan ha flere reiser i løpet av et år, som gjør at egenandelstaket nås, selv om hvert enkelt beløp er under 146 kroner. Pasientreiser inngår i opptjening av frikort innen egenandelstak 1. Når egenandelstaket på 2205 kroner er nådd sender Helfo ut frikort.
Departementet samler inn erfaringer fra brukere, pårørende og helsepersonell, og tar sikte på å evaluere deler av ordningen når den har fått virke en tid.