Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:42 (2017-2018)
Innlevert: 12.10.2017
Sendt: 13.10.2017
Besvart: 25.10.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Justis- og beredskapsdepartementet har finansiert en tegneserie for å hindre at flyktninger kommer til Norge. I tegneserien forteller en lege en person at han ikke kan få behandling på sykehus siden han mangler dokumenter. Dette er brudd på internasjonale deklarasjoner og Legeforeningen forteller at det er brudd på deres etiske regler.
Mener helseministeren tegneserien gir et korrekt bilde av helsetilbudet for flyktninger og migranter i Norge, og vil helseministeren gjøre noe for å stoppe tegneserien?

Begrunnelse

Regjeringen har laget en kampanje som retter seg mot potensielle asylsøkere fra Somalia. Som en del av kampanjen er laget en tegneserie som skal vise vanskelighetene med å være asylsøker eller migrant i Norge. Dette ble omtalt og gjengitt i en artikkel i Klassekampen 18.09.2017. I en rute er det en lege som ikke gir helsehjelp til personen, med teksten "at one point the staff at a hospital refuse to attend to him for lack of documents".
Den norske legeforening reagerer på framstillingen av legen i tegneserien. De mener Justis- og beredskapsdepartementet gir feilaktig informasjon i kampanje rettet mot flyktninger og migranter. Legeforeningen skriver:

"Departementet har tatt initiativ til og finansiert en tegneseriekampanje for å hindre at flyktninger og migranter legger ut på reise til ingen nytte.
Legeforeningen reagerer på at en av tegningene viser en lege som forteller en person at han ikke kan få behandling på sykehus siden han mangler dokumenter.
Dette er brudd på Legeforeningens egne etiske regler og internasjonale deklarasjoner."

Legeforeningen har i brev til Justis- og beredskapsdepartementet meddelt at foreningen mener fremstillingen av legen er svært uheldig som informasjonsformidling fra offentlige myndigheter.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Alle som oppholder seg i Norge, har rett til øyeblikkelig hjelp fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten og fra spesialisthelsetjenesten. Alle som oppholder seg i Norge, har dessuten rett til helsehjelp som er helt nødvendig og ikke kan vente. Det omfatter blant annet situasjoner der pasientens tilstand er slik at det mest sannsynlig i løpet av kort tid vil oppstå et behov for øyeblikkelig hjelp.
Personer som er psykisk ustabile og utgjør en nærliggende og alvorlig fare for eget eller andres liv eller helse, har rett til psykisk helsevern også når de oppholder seg ulovlig i Norge.
Alle som oppholder seg i Norge, har dessuten rett til svangerskapsavbrudd etter reglene i abortloven og smittevernhjelp etter smittevernloven.
Barn og gravide har i stor grad samme rett til helsehjelp uavhengig av om oppholdet er lovlig eller ikke. Det er i tråd med FNs barnekonvensjon som krever at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved utformingen av tjenestetilbudet.
Flyktninger og asylsøkere har samme rett til nødvendig helsehjelp fra kommunen og spesialisthelsetjenesten som resten av befolkningen.
Regelverket er samlet og tydeliggjort i forskrift 16. desember 2011 nr. 1255 om rett til helse- og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket.
Justis- og beredskapsdepartementet har opplyst at FN-organisasjonen International Organization for Migration (IOM) var ansvarlig for gjennomføring av kampanjen, inkludert alt kampanjemateriell. Departementet la ingen føringer på utformingen av informasjonsmateriellet og det endelige resultatet skulle heller ikke godkjennes av dem.
Det er ikke feil å si at personer uten lovlig opphold i Norge har mer begrensede rettigheter til helsehjelp enn de som har lovlig opphold og medlemskap i folketrygden. Jeg har også forståelse for at man i informasjonsmateriell som av pedagogiske årsaker er utformet som en tegneserie, ikke kan få med seg alle nyanser.