Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:44 (2017-2018)
Innlevert: 12.10.2017
Sendt: 13.10.2017
Besvart: 20.10.2017 av kunnskapsminister Henrik Asheim

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Mener statsråden at det har vært en god prosess i forkant av stenging av studentklinikken ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, og hva vil han gjøre for å sikre åpenhet, demokratiske prosesser, nødvendige utredninger og pasienthensyn i videre prosesser rundt klinikken?

Begrunnelse

Studenter ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo opplevde tirsdag 10. oktober at universitetsledelsen stengte deres studentklinikk (internpraksis) med umiddelbar virkning. Stengingen skjedde uten varsel, og tilsynelatende uten at det forelå klager eller spesielle hendelser som tilsa at slik stenging var nødvendig. Stengingen ble ikke behandlet av verken fakultetsstyret eller universitetsstyret, og pressekontakt for universitetsledelsen forklarte avgjørelsen med «systemmessige forhold» (Dagbladet, 11. oktober 2017) uten å gi noen nærmere begrunnelse. Studentene reagerer med bekymring for brukerne av klinikken som umiddelbart fikk sine behandlingsløp satt på pause uten varsel eller forklaring. Avgjørelsen kan dermed være kilde til usikkerhet rundt klientenes terapiforløp, hvilket ikke er forenlig med gode terapeutiske prosesser. Klinikklederne og studentterapeutene fikk heller ingen informasjon eller forvarsel før universitetsledelsen publiserte sin pressemelding kl. 14:00 samme dag. Studentene uttrykker videre frustrasjon over at prosessen har gått utenom demokratiske organer hvor studenter og ansattes rett til representasjon, innsyn og påvirkning skal ivaretas. I forkant av stengingen har det pågått en debatt og prosess om integrering av klinikkdriften med spesialisthelsetjenesten tilknyttet Lovisenberg Diakonale sykehus. Studenter og ansatte mener at en innlemmelse i spesialisthelsetjenesten vil føre til en svekket terapiopplæring, både med hensyn til faglighet og autonomi. Det uttrykkes bekymring for at integrering vil skje uten at saken har vært til behandling ved fakultetet eller er tilstrekkelig utredet og begrunnet juridisk og faglig.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: For å kunne gi et tilfredsstillende svar til stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl har jeg vært i kontakt med Universitetet i Oslo (UiO) for å innhente nødvendige opplysninger. Det er også dialog mellom Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet om saken.
I forbindelse med arbeidet med å utvide samarbeidet med Lovisenberg Diakonale Sykehus AS om klinikkdrift for voksne, kom det frem forhold som kunne tyde på at dagens klinikkdrift ved Psykologisk institutt ikke var i henhold til gjeldende lovverk. Universitetsledelsen bestilte derfor 2. oktober 2017 en juridisk vurdering fra Kluge advokatfirma AS om hvorvidt klinikkdriften ved Psykologisk institutt gjennomføres etter gjeldende regelverk. Samme dag ble internrevisjonen ved UiO gitt i oppdrag å foreta en intern gjennomgang av klinikkdrift på Psykologisk institutt.
Etter at disse undersøkelsene ble satt i gang, fremkom nye opplysninger som gjorde at det oppsto ytterligere usikkerhet om virksomheten var i tråd med de strenge systemkravene som gjelder for helsetjenester. Det dreide seg blant annet om rutinene for pasientbehandling ivaretok grunnkravene til forsvarlighet i helsepersonelloven §§ 4 og 16 og om manglende system for avvikshåndtering. Manglene ble på det daværende tidspunkt vurdert av universitetets ledelse til å være så alvorlige og gjennomgående, at en hadde grunn til å tro at helse og sikkerhet ville kunne komme i fare, dersom driften fortsatte uten at disse ble rettet.
Ut fra et føre-var-prinsipp, besluttet derfor universitetsdirektøren 10. oktober midlertidig stans i driften ved klinikkene ved Psykologisk institutt inntil disse forholdene er avklart og relevante tiltak kunne identifiseres og iverksettes. Behandlingsansvarlige ved instituttet fikk beskjed om at de skulle ta kontakt med pasienter som er berørt av dette, og tilby støtte.
Universitetet i Oslo mottok rapporten fra Kluge advokatfirma AS 17. oktober vedrørende klinikkvirksomheten ved Psykologisk institutt. Den juridiske vurderingen har avdekket avvik i forhold til en rekke lover. Universitetet jobber i første omgang med å ivareta pasienter og studenter. Om det er mulig å gjenåpne klinikken, er det for tidlig å ta stilling til. Universitetet er i dialog med tilsynsmyndighetene om oppfølging av avvikene.
Jeg er trygg på at UiO behandler denne saken grundig og Kunnskapsdepartementet vil følge utviklingen. Jeg er særlig opptatt av at UiO ivaretar sitt ansvar for å legge til rette for gode prosesser overfor pasienter, studenter og ansatte. Videre er det viktig at UiO har god kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og Helsetilsynet slik at nødvendige tiltak kommer i gang så raskt som mulig.