Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:54 (2017-2018)
Innlevert: 16.10.2017
Sendt: 16.10.2017
Besvart: 23.10.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): VG har den senere tid avslørt hvordan australsk politi, som ledd i en politioperasjon, tok over et nettsted som deler overgrepsbilder av barn. Australsk politi delte selv overgrepsbilder av barn.
Har norsk politi fått informasjon som viser at norske borgere har vært involvert, herunder både overgriper og offer, hva gjør politiet med denne informasjonen og vil bevisene kunne brukes i en etterforskning?

Begrunnelse

Nettovergrep mot barn og unge er svært alvorlig, grenseoverskridende kriminalitet. Det er derfor avgjørende at dette bekjempes både nasjonalt og internasjonalt. Politiet må gis de verktøy de trenger for å avdekke slike overgrep, slik at vi i langt større grad kan forebygge nye overgrep. Samtidig, for å sikre grunnleggende rettsstatsprinsipper, er det helt avgjørende at etterforskningsmetoder er underlagt strenge lovkrav. På grunn av kriminalitetens grenseoverskridende karakter bør Norge i større grad ta initiativ til at regelverk samordnes, slik at man mer effektivt kan samarbeide i bekjempelsen av denne grusomme kriminaliteten som rammer helt uskyldige barn og unge.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Overgrep mot barn er av den mest alvorlige kriminaliteten vi har og regjeringen prioriterer høyt arbeidet med å forebygge og bekjempe dette. Riksadvokatens mål og prioriteringer understreker også at nettrelaterte overgrep mot barn skal ha høy oppmerksomhet og politiet har avdekking og etterforsking av seksuelle overgrep mot barn som ett av sitt høyest prioriterte områder. Sentralt for politiets arbeid er å stanse pågående overgrep mot barn, identifisere fornærmede i både inn- og utland samt kartlegge og identifisere overgripere. Kripos har sentral kompetanse på internettrelaterte overgrep og bistår politidistriktene med identifikasjon av ofre og gjerningspersoner, bruk av informasjon fra Interpols identifiseringsdatabase, annen kontakt mot utlandet, samt etterforskning av enkeltsaker. Omfanget av saker hvor overgrep er dokumentert og spredt har økt enormt de senere årene. Politiet og påtalemyndigheten skal som ledd i etterforsking av lovbrudd innhente og vurdere alle tilgjengelige bevis, også bevis innhentet av utenlandske myndigheter. Behandlingen av enkeltsaker på straffesaksområdet hører under påtalemyndigheten som ledes av riksadvokaten. Det rapporteres heller ikke til departementet om enkeltsaker, detaljer fra etterforskingen eller hvilke vurderinger som gjøres. Jeg vil derfor både av faktiske og formelle årsaker være avskåret fra å kommentere den konkrete saken som er gjenstand for spørsmålet.
Jeg må også understreke at det er påtalemyndigheten som, ut fra hensynet til etterforskingen, konkret må ta stilling til hvilke og hvor detaljerte opplysninger som til enhver tid kan formidles. Jeg ber derfor om forståelse for at jeg ikke kan gå inn på detaljene rundt den politioperasjonen som har skjedd i regi av australsk politi, forbindelser til Norge og eventuelle vurderinger av bevismessig verdi.