Martin Henriksen (A): På bakgrunn av at det var statsråden selv som initierte møtet, hvilke tiltak for å avhjelpe eller bøte på situasjonen la kunnskapsministeren fram i møtet med Oslo kommune?
Begrunnelse
11. oktober innkalte kunnskapsministeren, justisministeren og integreringsministeren Oslo-politiet og Oslo kommune til et møte om vold i Osloskolen. Bakgrunnen var medieoppslag om uro ved videregående skoler i Oslo. At kunnskapsministeren selv innkalte til møtet på bakgrunn av hendelser i en kommune er en ny og spesiell praksis.
Til NTB uttalte Kunnskapsdepartementet at hensikten var å finne ut hvordan ulike forvaltningsenheter kan bidra sammen for å bedre situasjonen.
Byrådet i Oslo har satt åtte videregående skoler i Oslo inn i såkalte utviklingsløyper, som innebærer at de får flere miljøarbeidere og lærere og et tettere samarbeid med politiet og bydelenes tjenester for barn og unge. I sitt budsjettforslag for 2018 har byrådet lagt inn 60 millioner kroner de neste årene til tiltak for å skape et bedre skolemiljø på utvalgte videregående skoler, som blant annet skal gå til å skape et sterkere lag rundt elevene. På møtet la byrådet fram ytterligere tiltak, blant annet forslag om å gjennomgå reglementet for bortvisning og innføre en aktivitetsplikt for elever som bortvises, etablering av en permanent ordning med NAV-veiledere, økt forebyggende arbeid på skolene fra spesialisthelsetjenestenes side, økt kriminalitetsforebyggende arbeid fra politiet rettet mot barn og unge og bedre informasjonsutveksling mellom skole og politi om individdata.
I tillegg inviterte byrådet regjeringen til å bevilge minst like mye som byrådet til områdesatsinger i Groruddalen, Oslo indre øst og Oslo sør.
Jeg forventer at statsråden på samme måte bidro konstruktivt ved å legge fram egne forslag til tiltak.