Skriftlig spørsmål fra Jenny Klinge (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:100 (2017-2018)
Innlevert: 20.10.2017
Sendt: 23.10.2017
Besvart: 26.10.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Jenny Klinge (Sp)

Spørsmål

Jenny Klinge (Sp): Hva er det som gjør at det har blitt større effektiviseringspotensiale ved digitalisering av akkurat de tingrettene som har fått permanent ledelse enn ved de øvrige tingrettene?

Begrunnelse

Prosjektet «Digitale domstoler» skulle i første omgang gjennomføres i Høyesterett, lagmannsrettene og de tolv største tingrettene (T12). Det har blitt vist til at effektiviseringspotensialet i disse domstolene er størst, prosjektet skulle ta 6 år, og de mindre domstolene skulle bli digitalisert senere. Det fremgår imidlertid i forslaget til statsbudsjett for 2018 at prosjektet nå skal utvides til å omfatte tingretter hvor det er fattet vedtak om å innføre permanent felles ledelse.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Digitale domstoler er tidenes digitaliseringsprosjekt i domstolene. Bakgrunnen for at prosjektet i utgangspunktet skulle gjennomføres i de tolv største tingrettene, lagmannsrettene og Høyesterett er at dette reduserer risikoen i gjennomføringsfasen. Samtidig er det naturlig at alle domstoler omfattes av prosjektet på sikt.
Jeg er glad for at Domstoladministrasjonen allerede nå tar sikte på å utvide antall domstoler som omfattes av prosjektet. Dette betyr at veien til fulldigitaliseringen av alle landets domstoler er kortere.
Når prosjektet skal utvides er det naturlig nok viktig å vurdere effektiviseringspotensialet. Dette må imidlertid ta utgangspunkt i en helhetsvurdering. Hvilke nye domstoler som (innenfor gjeldende budsjettramme) inkluderes i prosjektet er opp til Domstoladministrasjonen å vurdere. Jeg har tillitt til at Domstoladministrasjonen gjør disse vurderingene på en god måte.