Tellef Inge Mørland (A): Når statsråden sier det ikke har lyktes å få ned tvangsbruken til nå, hva vil han foreslå av nye tiltak for å redusere bruken av tvang i psykisk helsevern, og hvordan vil han sikre at tiltakene følges opp og at foretakene har ressurser til å gjennomføre tiltakene?
Begrunnelse
Omfanget av ulike former for tvang i psykisk helsevern for voksne har holdt seg stabilt gjennom flere år, til tross for flere gjennomførte tiltak nasjonalt for å redusere bruken av tvang. På årsbasis ble det i 2016 benyttet tvangsmidler overfor 7 pst. av pasientene. I 2015 var andelen 6,4 pst. Helse Nord hadde lavest andel med 4,6 pst. Helse Sør-Øst og Helse Midt-Norge hadde en andel på henholdsvis 7,2 og 5,8 pst. Helse Vest hadde den høyeste andelen med 8,5 pst. Det har vært et tydelig signal fra både politisk og faglig hold å redusere bruken av tvang innenfor psykisk helsevern.
Frivillighet er hovedprinsippet i all pasientbehandling, også ved behandling av alvorlige psykiske lidelser. Tvang skal kun brukes unntaksvis, som siste utvei etter at frivillighet har vært forsøkt og forutsatt at pasienten er underlagt rettssikkerhetsgarantier. Erfaringer nasjonalt og internasjonalt viser at godt faglig arbeid er det viktigste redskapet for å redusere bruken av tvang. Det vil i mange år framover være behov for en videre oppfølging på feltet for å sikre et likeverdig tjenestetilbud og en enhetlig praksis over hele landet.
Det fremkommer i Prop. 1 S HOD (2017-2018) at statsråden de siste årene ikke lyktes med å få ned tvangsbruken.