Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:116 (2017-2018)
Innlevert: 25.10.2017
Sendt: 25.10.2017
Besvart: 01.11.2017 av olje- og energiminister Terje Søviknes

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hva vil regjeringen gjøre for de som er blitt rammet av flommene på Sørlandet, og hvilke tiltak vil regjeringen iverksette, for å sikre at eventuelle nye flommer på Sørlandet og i resten av landet ikke skal medføre tilsvarende konsekvenser, med blant annet svikt i kritisk infrastruktur?

Begrunnelse

Den siste måneden har Sørlandet blitt utsatt for store flommer, som har fått alvorlige konsekvenser. Privatpersoner har fått husene sine oversvømt, næringsdrivende f.eks. innen jordbruket har opplevd at inntektsgrunnlaget deres bokstavelig talt har blitt skylt bort. I tillegg har kritisk infrastruktur som f.eks. europaveiene blitt stengt i lengre perioder, noe som svekker beredskapen, og i verste fall kan sette liv og helse i fare. Samtidig har man i forslaget til statsbudsjett for 2018 sett at regjeringen kutter i tiltak rettet mot flom- og skredsikring med 36 %. Det er vanskelig å se hvordan dette skal sette oss bedre i stand til å møte tilsvarende situasjoner på Sørlandet eller i resten av landet.

Terje Søviknes (FrP)

Svar

Terje Søviknes: I år har vi opplevd nye, store skadeflommer i landet. Sist var det Sørlandet som ble hardest rammet. Det er lett å forstå at situasjonen er krevende for de berørte.
Staten har ulike ordninger for å støtte kommunene i slike situasjoner. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir bistand til kommunene i håndteringen av flom- og skredrisiko. Det skjer i form av kartlegging, arealplanlegging, sikringstiltak, overvåkning og varsling samt faglige vurderinger under hendelser. Kommunen har et generelt ansvar for innbyggernes sikkerhet. Risiko- og sårbarhetsanalysen gir et grunnlag for kommunal beredskap og for risikoreduserende tiltak. Staten vil også bidra med støtte til reparasjoner og gjenoppbygging av kommunal infrastruktur og utgifter kommunene har hatt i forbindelse med den akutte krisesituasjonen (såkalte skjønnsmidler). Statens naturskadefond gir bistand til skader på dyrket mark, og private broer og veier. I tillegg kan det gis erstatning for tap som skyldes svikt i planteproduksjon. Samferdselsmyndighetene har ansvar for reparasjon av statlige veier, broer og jernbane. Alle bygninger og alt løsøre som forsikres mot brannskader er også automatisk forsikret mot naturskade. Forsikringsselskapene utbetaler naturskadeerstatning etter skade. Innen NVEs område har regjeringen de siste fire årene økt bevilgningene til forebygging av flom og skred. For neste år foreslår vi en bevilgning på 254 mill. kroner til tiltak for forebygging av flom- og skredskader over NVEs budsjett. Selv om vi skulle se bort fra bevilgningene til ekstraordinære hendelser og sysselsettingspakke rettet mot Sør- og Vestlandet i 2017, har regjeringen økt bevilgningsnivået fra 2013. NVE og kommunene arbeider nå med å få oversikt over skadeomfanget etter de siste flommene. Regjeringen vil evt. vurdere forslag til tilleggsbevilgninger når skadeomfanget på Sørlandet er kartlagt.