Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:125 (2017-2018)
Innlevert: 26.10.2017
Sendt: 27.10.2017
Besvart: 08.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Er statsråden fornøyd med at bofellesskapene for utviklingshemmede nå nedbemanner i Bergen, og at beboere opplever at de får et dårligere tilbud, og at de ansatte får mindre tid til overlapping mellom vakter?

Begrunnelse

NRK Hordaland brakte den 4. oktober og 25.oktober 2017 historien om en person med Downs syndrom som ikke lenger ville få bistand til å komme på treningssenteret som hun hadde benyttet i snaut ti år. I følge NRK kutter Bergen kommune i tjenestene til mennesker med utviklingshemming fordi kommunen prioriterer å bygge nye boliger. Helsetilsynets nasjonale tilsyn med tjenestene til voksne med utviklingshemning i 2017, avdekte mangelfulle tjenester i svært mange av kommunene som hvor det var tilsyn.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgstjenesteloven pålegger kommunene å sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester. Tjenestene skal være forsvarlige, og være tilrettelagt slik at den enkelte pasient eller bruker gis et verdig tjenestetilbud. Dette betyr riktig behandling til riktig tid og i tilstrekkelig mengde.
I samsvar med prinsipper nedfelt gjennom kommuneloven står den enkelte kommune relativt fritt til å organisere sitt tjenestetilbud slik det måtte være mest hensiktsmessig ut fra lokale forhold og behov. Tilbudet må likevel være innenfor de krav som lovgivningen stiller, bl.a. kravet til forsvarlige helse- og omsorgstjenester.
Jeg vil for ordens skyld gjøre oppmerksom på at fylkesmannen gjennom helsetilsynsloven er tillagt myndighet til å føre tilsyn med helse- og omsorgstjenesten. Fylkesmannen i Hordaland har også bidratt inn i det landsomfattende tilsynet med tjenestene til voksne med utviklingshemming som representanten er inne på, som bl.a. omfattet to bydeler i Bergen. Jeg kan i den sammenheng opplyse om at fylkesmennene følger opp kommuner hvor det er påpekt lovbrudd, og er godt i gang med denne oppfølgingen. Der det er funnet omfattende svikt i kommunens ledelse og kvalitetssikring av tjenestene til mennesker med utviklingshemming, kan det være nødvendig med et større endringsarbeid.
Jeg mener funnene i tilsynsrapporten var alvorlige og uakseptable. Denne regjeringen har tidligere i år innført forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Denne forskriften pålegger lederne i kommunene å arbeide med kvalitetsforbedring. Jeg forventer derfor at kommunene leser nøye gjennom tilsynsrapporten og bruker den aktivt i sitt forbedringsarbeid. Jeg vil også ta opp funnene i tilsynsrapporten med KS, og regjeringen vil følge opp saken i arbeidet med den nye strategiplanen for likestilling av personer mer funksjonsnedsettelser.