Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:138 (2017-2018)
Innlevert: 27.10.2017
Sendt: 30.10.2017
Besvart: 02.11.2017 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvordan følger statsråden opp saken hvor NAV har beregnet feil i en rekke kontrollsaker?

Begrunnelse

I fjor meldte NAV at de muligens hadde regnet feil i så mange som 1 300 saker. Det ble også meldt at disse sakene kunne ha ført til feil tilbakebetalingskrav og / eller straff. Riksadvokaten og NAV har nå gjennomgått disse sakene. Det viser seg at så mange som i 621 tilfeller har det blitt tilbakebetalt for mye. Det har blitt avsagt 162 dommer på feil grunnlag. Feilene har skjedd over en periode på 14 år, fra til 2016. NAV og offentlig forvaltning for øvrig er avhengig av tillit i befolkningen og legitimitet for å utføre sine oppgaver. Store beløp forvaltes på vegne av samfunnet, og mange vedtak gjøres som gir store konsekvenser for enkeltpersoner. Det er derfor svært viktig at feil unngås, at hvis feil blir avdekket så sørger man for å kompensere de som har blitt feilaktig rammet og til slutt at man sørger for eventuelt å endre rutiner og systemer slik at lignende feil unngås.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Saksbehandlingssystemet Arena har siden 2002 hatt en feil i modulen for beregning av krav om tilbakebetaling ved feilutbetalinger primært for dagpenger. Beregningsfeilen har skjedd i et relativt mindre antall feilutbetalingssaker der det er avdekket misbruk av ytelsen. I noen av sakene kunne feilen ha ført til feilaktig domfellelse fordi kravet om tilbakebetaling og påfølgende anmeldelse var beregnet med for høyt beløp.
Arbeids- og velferdsdirektoratet informerte departementet om denne feilen mot slutten av september 2016 etter at direktoratet hadde avdekket systemfeilen og analysert mulige konsekvenser tilbake til 2002. Departementet ba da om en utfyllende skriftlig redegjørelse og et påfølgende møte med Arbeids- og velferdsdirektøren om saken den 12. oktober. Etter møtet med direktøren sendte departementet brev til Arbeids- og velferdsdirektoratet 16. oktober der konklusjonene fra møtet ble presisert:

•At etaten så raskt som mulig identifiserer og gjennomgår aktuelle saker og at alle som har krav på det får tilbakebetaling av feil innkrevd beløp og samtidig får all annen relevant informasjon.

•At etaten har god dialog med Riksadvokaten om behandlingen av alle saker der personer har blitt domfelt og der påtalemyndigheten må vurdere om feilen har hatt betydning for straffeutmålingen.

•At feilen i Arena blir rettet opp så raskt som mulig og at direktoratet iverksetter en gjennomgang av årsaken til at feilen er oppstått og årsaken til at denne systemfeilen ikke ble oppdaget tidligere.

•At departementet blir løpende informert ved statusrapporter om fremdriften og at det gis en sluttrapport når sakene er behandlet og resultatene fra gjennomgangen av årsaker er klar.

Arbeids- og velferdsdirektoratet valgte å orientere om denne feilen offentlig, og det vises i den forbindelse blant annet til Dagens Næringsliv 17. september 2016. I brev til Stortinget 21. oktober 2016 svarte jeg på skriftlig spørsmål 75/2016 fra representanten Dag Terje Andersen om status i saken og hvordan denne nå skulle følges opp.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har orientert departementet jevnlig om arbeidet med å gjennomgå sakene, samarbeidet med påtalemyndigheten og den iverksatte gjennomgangen for å avdekke årsaker og konkretisere tiltak for å hindre lignende feil.
Sluttrapporten fra gjennomgangen er nå ferdigstilt. Arbeids- og velferdsetaten har avdekket feil i 621 saker. Av disse var det 7 saker med større enn kr. 30 000 i feilbeløp. Alle brukere med feil tilbakebetalingsbeløp har fått brev om tilbakebetaling. Brukere med beregnet feil på over kr. 10 000 er oppringt av etaten, og det ble opprettet eget telefonnummer for veiledning av brukere som hadde spørsmål om sakene.
I min oppfølging av saken har Arbeids- og velferdsdirektoratet meldt tilbake om godt samarbeid med påtalemyndigheten om de 162 aktuelle sakene hvor vedkommende har vært domfelt. Riksadvokaten oppgir nå til direktoratet at påtalemyndigheten ikke har begjært gjenåpning til domfeltes gunst i noen av sakene, men at det er tre saker hvor påtalemyndigheten ville ha begjært gjenåpning dersom domfelte hadde ønsket det.
Den konkrete feilen i Arena er rettet opp. Internrevisjonen med ekstern bistand har foretatt en gjennomgang av årsaken til feilen og årsaken til at denne ikke ble oppdaget tidligere. Revisjonen var også utvidet til å omfatte andre fagsystemer for å vurdere rutinene rundt oppfølging av feilmeldinger i systemene. Denne grundige gjennomgangen har konkludert med at det stort sett er etablert velfungerende prosesser, men at det nå ses nærmere på enkelte forhold ved rutinene og etterlevelsen av disse. Det vil bli utarbeidet en samlet plan for oppfølgning av analysen innen årsskiftet.
Jeg har fått opplyst at Arbeids- og velferdsetaten har behandlet hver enkelt sak på en best mulig måte. Det er helt nødvendig med gode, velfungerende rutiner for å oppdage, rapportere og håndtere eventuelle feil som oppstår i forvaltningen av folketrygden. Departementet vil gjennom styringsdialogen følge opp at etaten iverksetter nødvendige tiltak i samsvar med oppfølgingsplanen.