Emilie Mehl (Sp): Hvordan vurderer statsråden at antall arrestasjoner har gått dramatisk ned etter at arrestene på Lillehammer og Gjøvik ble lagt ned?
Begrunnelse
Av oppslag i Gudbrandsdølen Dagningen (GD) fredag 27. oktober 2017 fremgår det at antall pågripelser i Gudbrandsdal politidistrikt er halvert siden arresten på Lillehammer ble lagt ned, og pågrepne nå må transporteres minst to timer til sentralarresten på Hamar. Det samme gjelder Vest-Oppland politidistrikt etter nedleggelse av arresten på Gjøvik. Undersøkelsene gjelder perioden 1. april til 1. oktober 2017 sammenlignet med snittet fra samme periode de siste fem årene. I Hedmark har antall arresterte gått ned litt over 20 % i samme periode.
Nedgangen skyldes lang reisevei til arresten kombinert med for lav bemanning i distriktene, noe som reduserer muligheten til å prioritere pågripelse. Dette fører til at områder kan bli stående uten politidekning dersom politiet må kjøre til arresten. Dermed svekkes beredskapen. I artikkelen uttrykket politistasjonssjef Stig Nårstad bekymring for at svekket beredskap på sikt kan føre til mer vold, uro og kriminalitet.
Også tidligere har problemet med lang vei til arresten blitt belyst jamfør artikkel på nrk.no 29. mars 2017. En tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund ga uttrykk for bekymring knyttet til lang vei til arresten fra Oppland etter at arrestene på Lillehammer og Gjøvik ble lagt ned. Også den gang ble det pekt på at for dårlig bemanning fører til svekket beredskap ved kjøring til arresten.
Politimester i Innlandet Johan Brekke uttalte den gang at det skulle komme «en god del mer» operativ kapasitet med flere patruljer ute «i løpet av året». Nå er det to måneder igjen av året, og den planlagte oppbemanningen på 41 stillinger i Innlandet er enda ikke nådd. Det ligger heller ikke midler i statsbudsjettet til nye politistillinger i 2018. I artikkelen i GD 27. oktober gir politimester Brekke dessuten uttrykk for at det er en underdekning av politi selv etter at de siste 41 stillingene er fordelt.
Situasjonen er ikke unik for Innlandet politidistrikt. Lignende tilstander kan sees flere steder i landet, for eksempel i Asker og Bærum, hvor antall pågripelser har gått ned etter at man la ned arresten i Sandvika.