Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:147 (2017-2018) Innlevert: 30.10.2017 Sendt: 31.10.2017 Besvart: 07.11.2017 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen
Lars Haltbrekken (SV): I en pressemelding fra Olje- og energidepartementet 14. mars 2002 sies det: "For Barentshavet er det for eksempel brukt over 500 millioner kroner på miljøundersøkelser, i regi av OED, andre forvaltningsorganer og oljeselskapene."Kan statsråden gi en oppdatert beregning, per oktober 2017, på hvor mye penger som er brukt på miljøundersøkelser, geologiske undersøkelser, forvaltningsplaner og kunnskapsinnhentinger om Lofoten, Vesterålen og Senja?
Vidar Helgesen: Det er siden oppstart av arbeidet med forvaltningsplanene for havområdene i 2002/2003 gjort et betydelig arbeid med kunnskapsoppbygging knyttet til havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er gjennomført havbunnskartlegging av området Lofoten, Vesterålen og Senja gjennom MAREANO-programmet, på dette er det brukt om lag 265 millioner kroner. Det er brukt 410 millioner kroner på geologiske undersøkelser (seismikk) og 34 millioner kroner på kunnskapsinnhenting om virkninger av petroleumsvirksomhet. Til kunnskapsinnhentingen verdiskaping i nord ble det brukt 30 millioner kroner. På Havforskningsinstituttets rapport KILO (KunnskapsInnhenting Barentshavet–Lofoten–Vesterålen) ble det brukt ca. 15,7 millioner kroner. I arbeidet med forvaltningsplanene for havområdene er det gjennomført utredningsarbeid og nedlagt betydelig arbeidsinnsats med faggrunnlaget i Faglig forum og Overvåkingsgruppen for å underbygge en helhetlig og bærekraftig forvaltning av havområdene. I tillegg kommer arbeid i departementene med selve forvaltningsplanen. Det er ikke gjort konkret anslag av kostnadene, som i stor grad er knyttet til arbeidsinnsats i involverte etater og institusjoner. Innsats på kartlegging av bl.a. sjøfuglbestander, miljøovervåking knyttet til marine økosystemer, samt havforskning gjennom forskningsprogrammer dekker også området Lofoten, Vesterålen og Senja, men er ikke geografisk avgrenset til dette området. Oversikten har tatt utgangspunkt i satsinger knyttet til forvaltningsplanene og sentrale sektorprosesser, og er ikke nødvendigvis uttømmende som oversikt over kunnskapsprosesser i området Lofoten, Vesterålen og Senja.