Skriftlig spørsmål fra Trine Skei Grande (V) til kulturministeren

Dokument nr. 15:152 (2017-2018)
Innlevert: 31.10.2017
Sendt: 31.10.2017
Besvart: 07.11.2017 av kulturminister Linda Hofstad Helleland

Trine Skei Grande (V)

Spørsmål

Trine Skei Grande (V): Er arbeidet med å endre stadnemnlova igangsatt, og når kommer saken til Stortinget?

Begrunnelse

Viser til brev fra Sivilombudsmannen, mottatt av samferdselsdepartementet den 29. august 2017. Brevet oppsummerer skiltsaken i Overhalla kommune, hvor kommunen besluttet å endre navn på to tettsteder, fra Ranemsletta og Hunn, til Overhalla og Skage. Selv om klage fra Namdal historielag og Nord-Trøndelag kulturvernråd ble tatt til følge av klagenemnda, har den ikke blitt agert på. Klagen er ifølge gjeldende lovverk endelig, men verken kommunen, Statens kartverk eller Statens vegvesen har rettet seg etter vedtaket.
Grunnen til dette er at kommunalministeren i et svar på skriftlig spørsmål fra representanten Arild Grande, viser til at komiteens flertall i behandlingen av Meld. St. 14 (2014-2015) Kommunereformen – nye oppgaver til større kommuner, uttalte «at det må vurderes økt kommunalt selvstyre innenfor fastsetting av skrivemåte og navn innenfor adresse- og skiltprosjekt». Statsråden sa videre at han og kulturministeren skulle følge opp innstillingen. Kulturdepartementet har påbegynt en gjennomgang av stadsnamnlova, med mål om å gi kommunenes vedtak større tyngde. Både kommunal- og moderniseringsministeren og kulturministeren har siden oppfordret Samferdselsdepartementet om å vurdere utsetting av omskilting av Overhalla og Skage, inntil endringene i stadnamnlova er ferdigstilte. Samferdselsdepartementet vurderte dermed at rimelighetshensyn tilsa at «spørsmålet om omskilting inntil videre bør legges i bero».
Departementet har pr. dags dato ikke gitt noen nærmere opplysninger om lovendringene, eller når de vil være klare til å presenteres for Stortinget. Ombudsmannen mener saken bør avgjøres etter gjeldende rett, og at et pågående lovarbeid i Kulturdepartementet ikke i seg selv kan legitimere at myndighetene lar være å følge dagens lovverk. Han ber derfor departementet om å vurdere saken på nytt, og å legge til grunn gjeldende stadnamnlov.
Situasjonen som den er i dag, med sterke, motstridende interesser og manglende samsvar mellom skilt og offisiell navneregistrering, er uheldig. Det haster å få klarhet i hvordan prosessen med lovendringene ser ut, og hvor lang tid det vil ta.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Arbeidet med å endre stedsnavnloven er igangsatt. Målet for lovarbeidet er å sikre kommunene større frihet i saker som gjelder fastsetting av navn. Kulturdepartementet tar sikte på å fremme en lovproposisjon som kan behandles i Stortinget våren 2018.
Dette som en oppfølging av hva stortingskomiteens flertall uttalte i behandlingen av Meld. St. 14 (2014-2015) Kommunereformen - nye oppgaver til større kommuner, jf. Innst.S 333 (2014-2015): "det må vurderes økt kommunalt selvstyre innenfor fastsetting av skrivemåte og navn innenfor adresse- og skiltprosjekt".
Jeg vil for ordens skyld opplyse at Kartverket i praksis har rettet seg etter klagenemndas vedtak ved at vedtaket ble ført i Sentralt stedsnavnregister da det forelå. Dette skjedde før representanten Arild Grande stilte sitt spørsmål. Omskilting av stedsnavn i Overhalla kommune kan heller ikke legges i bero etter gjeldende stedsnavnlov, og Statens vegvesen vil i tråd med Sivilombudsmannens vurdering skilte om stedsnavnene slik at skiltingen er i samsvar med Kartverkets stedsnavnregistrering.
Kulturdepartementets lovarbeid fram mot våren 2018 vil kun omhandle større frihet for kommunene i saker som gjelder fastsetting av navn, samt hvor den endelige kompetansen skal ligge.