Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:153 (2017-2018)
Innlevert: 31.10.2017
Sendt: 31.10.2017
Besvart: 10.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hva er status for dette arbeidet og når kan Stortinget forvente seg å bli orientert om oppfølging av vedtaket de fattet for over to år siden?

Begrunnelse

I vedtak nr. 626, 8. juni 2015 fra Stortinget står det:

«Stortinget ber regjeringen utrede en bindende minimumsnorm i skolehelsetjenesten.»

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler i brev 20. januar 2016:

"Helse- og omsorgsdepartementet har i 2016 gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utrede mulige løsninger for, og virkninger av, en bindende minimumsnorm i skolehelsetjenesten, også sett i sammenheng med helsestasjonstjenesten. Dette er et krevende arbeid, og det vil ta noe tid å utrede dette. Regjeringen vil komme tilbake til hvordan Stortingets vedtak skal følges opp.»

Regjeringen viser i Innst. 247 S (2016–2017) til at Helsedirektoratet har fått i oppgave å utrede mulige løsninger for, og virkninger av, en bindende minimumsnorm i skolehelsetjenesten. Det er varslet at direktoratet skal levere en utredning til departementet i løpet av 2017.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil starte med å takke representanten for å opprettholde fokus på en så viktig tjeneste som helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Regjeringen er svært opptatt av å styrke denne tjenesten og har i perioden 2014-2017 bevilget betydelige midler til det. For 2018 er det foreslått å bevilge til sammen 1,040 mrd. kroner gjennom kommunenes frie inntekter og øremerkete tilskudd.
Som representanten nevner, er Helsedirektoratet bedt om å følge opp Stortingets anmodningsvedtak nr. 626 (2014-2015). Oppdraget er todelt:

1. I samarbeid med SSB, få bedre oversikt over årsverk i hhv. helsestasjons- og skolehelsetjenesten
2. Vurdere mulige løsninger for, og virkninger av, en bindende minimumsnorm i helsestasjons- og skolehelsetjenesten

Når det gjelder siste del, som representanten etterspør, har Helsedirektoratet overlevert rapporten Utredning av en bindende bemanningsnorm i helsestasjons- og skolehelsetjenesten (IS-2677) til departementet 7.november. Jeg er glad for å ha mottatt rapporten som vi har ventet på.
Direktoratet foreslår i rapporten en ikke-bindende bemanningsnorm. Begrunnelsen er at en juridisk bindende bemanningsnorm vil være et for stort inngrep i det kommunale selvstyret og vil begrense mulighetene for å tilpasse bemanningen i tjenesten etter lokale behov. Det foreslås at normen skal omfatte lege, helsesøster, jordmor og fysioterapeut.
Helsedirektoratet anbefaler at det heller utarbeides en anbefalt (ikke-bindende) bemanningsnorm i en egen veileder, og at veilederen bør ta utgangspunkt i Helsedirektoratets rapport Utviklingsstrategi for helsestasjons- og skolehelsetjenesten fra 2010 (IS-1789) og oppdatere og videreutvikle denne basert på ny Nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Jeg vil nå gå gjennom forslagene i rapporten og vurdere hvordan disse eventuelt kan følges opp. Stortinget vil bli orientert om innholdet i rapporten og oppfølgingen av vedtak nr. 626 (2014-2015) på egnet måte i løpet av 2018.
Men det er også viktig å huske på at det skjer mye positivt i tjenestene som ikke er like lett å måle som økning i årsverk, bl.a. knyttet til tverrfaglig samarbeid og kompetanseutvikling.
I strategi for god psykisk helse, "Mestre hele livet" foreslår også regjeringen å utrede en utvidelse av formålet for helsestasjons- og skolehelsetjenesten til også å inkludere oppfølging og behandling.
Vi vil også utrede hvordan ulike tjenester til barn og unge kan koordineres bedre, blant annet når det kommer til overordnet koordinering av kommunale tjenester til barn og unge, og samordning av individuelle planer på ulike sektorområder.
For øvrig vil jeg opplyse at Helsedirektoratet i samarbeid med SSB er godt i gang med å utvikle mer detaljert statistikk om de ulike deltjenestene innen helsestasjons- og skole-helsetjenesten. Til grunn for videre arbeid ligger bl.a. Helsedirektoratets rapport Kartlegging av årsverk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten fra 2016 (IS-2543) som bl.a. skiller mellom årsverk i helsestasjon 0-5 år og de ulike delene av skolehelsetjenesten. Årsverk i noen av deltjenestene vil på sikt publiseres i SSBs KOSTRA-statistikk.