Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:159 (2017-2018)
Innlevert: 31.10.2017
Sendt: 31.10.2017
Besvart: 03.11.2017 av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Den nye sammenslåtte fylkeskommunen, av Hordaland/Sogn og Fjordane, vil kalle seg "Vestlandet". Det er direkte misvisende. Vestlandet slik vi kjenner det er et sterkt kulturelt fenomen, og spiller en viktig rolle for vår felles identitet som vestlending, uansett om vi er fra Ålesund, Førde eller Bergen.
Vil statsråden ta grep slik at ikke en av de tre fylkeskommunene på Vestlandet kupper navnet for hele regionen, slik at innbyggerne i byer som Stavanger fortsatt kan kalle seg vestlendinger?

Begrunnelse

Vestlandet er et sterkt kulturelt fenomen, og spiller en viktig rolle for vår identitet som vestlending, uansett hvilken av de tre fylkeskommunene vi kommer fra eller bor i. Vår økonomi og industri har vokst frem felles: landbruk, marin, maritim, olje og gass. Vår kultur er felles: sanger og forfattere. Vår geografi er felles: fjell, fjorder og snirklete veier. Vestlandet bør ikke begrenses til 1/3 av hva det reelt er.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Det er Stortinget som skal vedta navn på de nye fylkeskommunene. Det følger av kommuneloven § 3 nr. 4 at fylkeskommunene skal ha samme navn som fylket. Navn på fylkene er fastsatt i lov 14. august 1918 nr. 1 om forandring av rikets inndelingsnavn (bispedømme- og fylkesloven). Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil til våren legge frem en lovproposisjon om endring av denne loven, med forslag til nye fylkesnavn.
Før det legges frem lovforslag om nye fylkesnavn, skal fylkespolitikerne diskutere ønsket navn, med mål om å komme frem til et navneforslag med god lokal forankring. Dette følger av inndelingsloven, som gir regler for prosessen knyttet til sammenslåing av kommuner og fylkeskommuner. Fylkeskommunene som skal slås sammen gjennomfører slike diskusjoner denne høsten.
Valg av fylkesnavn er viktig når en skal bygge et nytt fylke og en felles identitet. Dersom fylkeskommunene ønsker et navn som ikke er i bruk i dag eller dersom de er uenige, forelegges navnespørsmålet Språkrådet, som gir en rådgivende uttalelse.
I min tilrådning til Stortinget vil jeg legge stor vekt på lokale ønsker, og at navnet er mest mulig samlende. Råd fra Språkrådet vil være en del av den samlede vurderingen.