Skriftlig spørsmål fra Tore Hagebakken (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:160 (2017-2018)
Innlevert: 31.10.2017
Sendt: 31.10.2017
Besvart: 08.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tore Hagebakken (A)

Spørsmål

Tore Hagebakken (A): Hvilke tiltak vil regjeringen iverksette for å sikre at mennesker med utviklingshemning får tjenester i samsvar med lovverket, våre nasjonale målsettinger og våre internasjonale forpliktelser?

Begrunnelse

Helsetilsynet kom i oktober med rapporten «Det gjelder livet». Basert på resultatene fra nasjonalt tilsyn med tjenestene til voksne med utviklingshemning i 2016, gir rapporten et urovekkende bilde av tilstanden i mange av landets kommuner.
Det nasjonale tilsynet med tjenestene til mennesker med utviklingshemning avdekket ett eller flere lovbrudd i 45 av 57 tilsyn. Helsetilsynet skriver på sine nettsider at:

«Tilsynet avdekket at tjenestene i mange av kommunene var preget av svak styring og høyt risikonivå, og det ble avdekket svikt med potensielt alvorlige konsekvenser for brukernes livskvalitet og helse».

Resultatene fra det nasjonale tilsynet i 2016 er dessverre ikke unike. I 2003 var det nasjonalt tilsyn med bruken av tvang og makt overfor mennesker med utviklingshemning. Det ble påvist lovbrudd i 77 prosent av tilfellene. Tilsynet ble gjentatt i 2005, hvor det ble påvist ulovligheter i 90 prosent av tilfellene. Tilsynet med barneboliger og avlastningsboliger for barn i 2009 påpekte ulovligheter i 79 prosent av tilfellene. I 2013 ratifiserte Norge FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Forholdene som ble avdekket i det nasjonale tilsynet i 2016 gir grunn til å stille spørsmål med etterlevelsen av våre forpliktelser i henhold til FN-konvensjonen. Stortinget har gjentatte ganger de senere årene behandlet saker angående rettighetene til mennesker med utviklingshemning, og det har vært bred politisk enighet om målsetningene i politikken. Bekymringene over rettsikkerheten på området har også gått på tvers av partigrensene. I forbindelse med behandlingen av Meld.St.45(2012-2013), fattet et enstemmig Storting følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen nedsette et bredt sammensatt utvalg som skal foreslå egnede og konkrete tiltak som styrker grunnleggende rettigheter til personer med utviklingshemning sin autonomi, privatliv, familieliv og samfunnsdeltakelse. Mandatet til utvalget må inkludere mål, tiltak, kompetanse, rettssikkerhet, økonomi og styringssystem som sikrer at nasjonale politiske mål innfris.»

I forlengelsen av vedtaket nedsatte regjeringen Rettighetsutvalget som høsten 2016 leverte sin innstilling. Forholdene som påpekes i vedtaket samsvarer godt med de kritikkverdige forholdene som ble avdekket i de nasjonale tilsyn i 2016. Dersom en får på plass egnede tiltak, kompetanse, rettsikkerhet, økonomi og styringssystem, så vil en langt på vei sikre seg mot slike kritikkverdige forhold som ble avdekket i de nasjonale tilsynene for 2016 og tidligere år.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Som representanten er inne på ble det i 2016 gjennomført et landsomfattende tilsyn med kommunenes helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Som ledd i et utviklingsarbeid i Statens helsetilsyn, intervjuet Fylkesmennene mer enn 200 brukere og ca. 70 representanter for brukere som selv ikke kunne formidle sine synspunkt. Et flertall av fylkesmennene meldte at brukerintervjuene styrket beslutningsgrunnlaget. Det er alvorlige funn i rapporten, både med hensyn til omfang og innhold. Foreliggende rapport viser at mange mennesker med utviklingshemming ikke får det tjenestetilbudet de skal ha. Dette tar jeg svært alvorlig. På kort sikt kan jeg opplyse om at fylkesmennene følger opp kommuner hvor det er påpekt lovbrudd, og er godt i gang med denne oppfølgingen. Der det er funnet omfattende svikt i kommunens ledelse og kvalitetssikring av tjenestene til mennesker med utviklingshemming, kan det være nødvendig med et større endringsarbeid. I mange kommuner var tjenestene preget av svak styring og høyt risikonivå, og det ble avdekket svikt med potensielt alvorlige konsekvenser for brukerens livskvalitet og helse. Jeg vil i den sammenheng vise til at regjeringen tidligere i år har innført en forskrift som pålegger lederne i kommunene å arbeide med kvalitetsforbedring. Jeg forventer nå at kommunene leser nøye gjennom denne tilsynsrapporten og bruker den aktivt i sitt forbedringsarbeid. Jeg vil for øvrig også ta opp og drøfte funnene i tilsynsrapporten med KS. For å sikre at personer med funksjonsnedsettelser får gode og helhetlige tjenester, har regjeringen satt i gang arbeidet med en ny strategiplan. I tillegg til en strategidel, vil planen ha en handlingsplandel som skal inneholde konkrete tiltak for å bedre situasjonen for personer med funksjonsnedsettelser, herunder personer med utviklingshemming. Jeg vil ta med meg foreliggende tilsynsrapport både inn dette arbeidet, og i forbindelse med oppfølgingen av Rettighetsutvalgets forslag (NOU 2016:17 På lik linje. Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter til personer med utviklingshemming).