Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:169 (2017-2018)
Innlevert: 02.11.2017
Sendt: 03.11.2017
Besvart: 10.11.2017 av barne- og likestillingsminister Solveig Horne

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Stortinget har bedt regjeringen utrede et lavterskeltilbud for håndhevelse av forbudet mot seksuell trakassering. I statsbudsjettet for 2018 sier regjeringen at den vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte om hvordan anmodningsvedtaket vil bli fulgt opp.
Hva ser statsråden for seg av initiativ og framdrift i denne saken?

Begrunnelse

Stortinget har i anmodningsvedtak 875, bedt regjeringen utrede et lavterskeltilbud for håndhevelse av forbudet mot seksuell trakassering. Det finnes ingen spor av initiativ - hverken organisatorisk eller økonomisk - i budsjettfremlegget.

Solveig Horne (FrP)

Svar

Solveig Horne: Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig, og en alvorlig likestillingsutfordring. Temaet er satt på dagsorden i mange fora, blant annet gjennom kampanjen #metoo. Denne kampanjen bidrar til å løfte fram viktige historier, først og fremst fra kvinner verden over.
I Norge har offentlige myndigheter, skolemyndigheter og arbeidsgivere en lovpålagt plikt til å jobbe aktivt mot seksuell trakassering innenfor egen virksomhet, og å sette i verk tiltak når det er nødvendig. Likestillings- og diskrimineringsombudet bidrar, som pådriverorgan, til å sette temaet på dagsorden.
Dette temaet vil det også være viktig å ta opp med partene i arbeidslivet gjennom trepartssamarbeidet. Jeg vil her nevne at et informasjonsopplegg med utgangspunkt i et treparts bransjeprogram for uteliv/servering (som er satt ned av Arbeids- og sosialdepartementet) er under utarbeidelse. Her samarbeider NHO Reiseliv, Virke, KS, Oslo kommune, Fellesforbundet (LO) og Parat (YS) med Arbeidstilsynet. Formålet er å fremme gode og seriøse arbeidsvilkår i bransjen. Arbeidstilsynet har koblet på Likestillings- og diskrimineringsombudet, og det synes å være bred enighet om tilnærmingen i arbeidet, der både arbeidstakere og arbeidsgivere er målgruppe.
I dag håndheves saker om seksuell trakassering av domstolene, og ikke av ombud og nemnd. Bakgrunnen for det er at saker om seksuell trakassering ofte innebærer større bevismessige utfordringer enn andre saker. Partene kan forstå og oppleve hendelser svært ulikt. Sakene finner ofte sted i lukkede rom der bare partene er til stede, slik at det ikke finnes vitner.
Stoltenberg II-regjeringen mente at domstolene derfor var best egnet til å håndtere disse sakene og valgte å ikke foreslå endringer i håndhevingen av disse sakene da forslag om ny likestillingslov ble fremmet for Stortinget i 2013. Den samme vurderingen lå til grunn da regjeringen foreslo endringer i håndhevingsapparatet våren 2017 uten å foreslå at den nye diskrimineringsnemnda skal håndheve disse sakene.
Barne- og likestillingsdepartementet skal utrede spørsmålet om et lavterskeltilbud for håndheving av forbudet mot seksuell trakassering. Vi har blant annet mottatt innspill til dette fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, og tar sikte på at utredningen igangsettes tidlig i 2018.