Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:174 (2017-2018)
Innlevert: 03.11.2017
Sendt: 03.11.2017
Besvart: 10.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Er helseministeren fornøyd med styret i Sørlandet sykehus sin håndtering av mistilliten mot administrerende direktør, og kan han i så fall garantere at det nå blir ro rundt de tre sykehusene på Agder?

Begrunnelse

Tillitsvalgte ved Sørlandet sykehus i Arendal og Flekkefjord har fremmet mistillit mot administrerende direktør, og denne ble behandlet av sykehusstyret mandag 30. oktober. Utover at styreleder i etterkant av møtet uttrykker tillit til direktøren, har det ikke fremkommet hva man vil gjøre for å skape ro og bygge tillit ved de aktuelle sykehusene. Tvert imot fremstår nå situasjonen som enda mer kaotisk, ettersom nå har også ansatte ved sykehuset i Kristiansand uttrykt mistillit mot direktøren, men med en helt annen begrunnelse, nemlig frykten for at funksjoner kan bli flyttet fra sykehuset i Kristiansand til Arendal. Samtidig er styreleder for Sørlandet sykehus blitt ansatt som rådmann for nye Kristiansand kommune. I Kristiansand har Høyres gruppeleder varslet fakkeltog, dersom funksjoner blir flyttet fra sykehuset i deres by. Et fakkeltog som da blir arrangert mot deres egen rådmann. Stopper sykehusstyret flyttinger som ville vært til ugunst for Kristiansand, slik som urologisk avdeling, vil det alltid bli et spørsmål om dette skjer fordi man har bøyd av for politiske krefter i den samme byen som styreleder er i ferd med å bli rådmann for. Når det allerede er reist mistillit mot administrerende direktør fra de ansatte på alle hans tre sykehus, er det viktig at i alle fall styret oppfattes som nøytrale og uavhengige. Den situasjonen Sørlandet sykehus nå befinner seg i er mildest talt ikke gunstig. Statsråden bør derfor følge opp slik at man sikrer ro rundt de tre sykehusene på Agder, at de ansatte blir tatt på alvor og at innbyggerne i hele Agder opplever trygghet for at de får den hjelpen de trenger.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er styret for helseforetaket som etter helseforetaksloven er ansvarlig for å ansette og eventuelt avsette administrerende direktør. Det er følgelig også opp til styret å vurdere om de har tillit til administrerende direktør. Jeg er kjent med at styret i Sørlandet sykehus HF har behandlet et mistillitsforslag mot administrerende direktør, og tar til etterretning at de har tillit til direktøren.
Tilsvarende er det styret i det regionale helseforetaket, altså Helse Sør-Øst RHF, som oppnevner styremedlemmer, herunder leder og nestleder, for helseforetakene de eier. For øvrig vil jeg vise til at forvaltningslovens habilitetsbestemmelser også gjelder for helseforetakene.
I forbindelse med Stortingets behandling av Nasjonal helse- og sykehusplan (2016-2019) våren 2016, ble det vedtatt at alle helseforetakene skal utarbeide utviklingsplaner i tråd med veileder for utviklingsplaner, med en tidshorisont fram mot 2035. Det skal også utarbeides regionale utviklingsplaner som skal være grunnlag for neste nasjonale helse- og sykehusplan.
Sørlandet sykehus HF arbeider nå med et høringsdokument for utviklingsplanen. Det skal behandles i styremøte 16. november, før det etter planen skal sendes på høring i perioden 1. desember 2017 til 1. mars 2018. Jeg har merket meg at det i forbindelse med arbeidet med utviklingsplanen er diskusjoner om funksjons- og oppgavefordeling mellom sykehusene på Sørlandet. Dette er viktige prosesser for å sikre god organisering og oppgavefordeling, slik at befolkningen på Sørlandet får et godt og robust tjenestetilbud som tilfredsstiller kravene til kvalitet og pasientsikkerhet.